UE: Statele membre NU mai pot decide singure dacă primesc sau nu cetățeni ruși

Uniunea Europeană trebuie să stabilească o poziţie comună faţă de cererile de intrare ale ruşilor care fug din ţară din cauza războiului din Ucraina, a declarat joi Comisia Europeană. Executivul blocului european a adăugat că statele membre trebuie, totuşi, să analizeze cererile de la caz la caz, ţinând seama de drepturile fundamentale şi procedurile legale privind acordarea de azil. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a fost informat cu privire la faptul că mulţi ruşi încearcă să părăsească ţara după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat o mobilizare parţială. Oficialul european a precizat că o jumătate de milion de ruşi au plecat din Rusia după declanşarea invaziei în Ucraina.

Au avut loc proteste în mai multe oraşe din Rusia, ceea ce arată faptul că ruşii îşi arată opinia lor despre mobilizare. În principiu, noi, ca Uniunea Europeană, suntem solidari cu cetăţenii ruşi care au curajul şi îndrăzneala de a-şi arăta deschis opoziţia faţă de ceea ce face regimul rus, în special când este vorba de războiul ilegal din Ucraina”, a mai spus Peter Stano.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că solicitările de intrare în statele membre ale UE „trebuie gestionate în conformitate cu legea UE”, care include şi respectarea drepturilor fundamentale şi a întregii legislaţii privind procedurile de acordare de azil.

„Având în vedere această situaţie fără precedent, statele membre vor analiza cererile de la caz la caz”, a adăugat Peter Stano.

„Trebuie să avem o poziţie comună la nivelul UE”, a subliniat un alt oficial UE.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.