UE a convocat o întâlnire cu Serbia și Kosovo din cauza tensiunilor în creștere

Uniunea Europeană va organiza luni o întâlnire de urgență cu președintele sârb Aleksandar Vucic și cu premierul kosovar Albin Kurti pentru a discuta despre tensiunile în creștere dintre cele două țări, anunță Reuters. Sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți lucrători de stat din minoritatea sârbă și-au părăsit locurile de muncă la începutul acestei luni.

„Convoc mâine o reuniune de urgență în cadrul dialogului Belgrad-Pristina cu premierul @albinkurti și președintele @predsednikrs”, a declarat într-un tweet duminică seara târziu șeful diplomației europene Josep Borrell.

O dispută de aproape doi ani privind plăcuțele de înmatriculare a alimentat tensiunile dintre Serbia și fosta sa provincie separatistă, care și-a declarat independența în 2008 și care găzduiește o minoritate sârbă în nord, susținută de Belgrad. Sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți lucrători de stat din minoritatea sârbă și-au părăsit locurile de muncă la începutul acestei luni, după ce guvernul de la Pristina a decis că sârbii locali trebuie să își înlocuiască plăcuțele de înmatriculare, emise de autoritățile nerecunoscute ale Serbiei în Kosovo, cu cele ale statului Kosovo.

Ministrul Apărării din Serbia susține că armata sârbă e gata să intervină în Kosovo, în cazul în care președintele o cere. Ministrul Miloš Vučević subliniază că situația din Kosovo și Metohia este extrem de tensionată. Uniunea Europeană a și organizat luni o reuniune de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti pentru a discuta despre relaţiile tot mai tensionate între Belgrad şi Pristina.

Nu se întâmplă nimic care să încalce securitatea sârbilor, dar atmosfera este atât de tensionată și inflamabilă, încât dacă cineva ar aprinde un chibrit, aerul ar arde. Singurul lucru despre care vor să vorbească este normalizarea completă a relațiilor, iar asta înseamnă practic recunoaștere”, a spus Vucevic, potrivit presei sârbești. „Nu aș vrea să fiu în pielea lui Aleksandar Vučić (n. r.: președintele Serbiei), pentru că mulți susțin ca el să se împiedice de problema Kosovo într-un fel sau altul. Fie spun că este un trădător, fie spun că ne-a condus în conflicte, certuri sau, Doamne ferește, războaie”, a declarat Vučević și a adăugat că armata va acționa în conformitate cu ordinele președintelui. „Dacă președintele Serbiei va ordona, armata va lua toate măsurile pentru a-i proteja pe sârbii din Kosovo și Metohija”, spune Vučević.

Ministrul Apărării consideră că negocierile, oricât de lungi și epuizante ar fi, sunt o soluție mai bună decât conflictul. „Cred că este mai bine să vorbim 1.000 de zile și ore și să ne uităm la fețele mohorâte ale negociatorilor, decât să petreci 1 oră în tranșee. Marja noastră de manevră este foarte îngustă, dar ar fi bine dacă Serbiei nu i se cere să arate toate cărțile în avans și dacă nu arătăm ce vom face în toate împrejurările. Ca să nu mai vorbim pentru ce este pregătită armata sârbă și ce fel de scenariu avem pentru planul A, B, C etc. Toate opțiunile sunt luate în considerare, dar lucrăm pentru a menține conversația. Nimănui nu cred că îi plac conflictele”, spune Vučević.

O dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008. Sute de ofiţeri de poliţie, procurori şi funcţionari publici din minoritatea sârbă din Kosovo şi-au părăsit locurile de muncă în această lună pentru a protesta astfel faţă de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, ce datează din anii ’90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale „Republicii Kosovo“.

Aproape 10.000 de sârbi kosovari sunt vizaţi de ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie. Alţi aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina. Guvernul kosovar a anunţat că va începe să amendeze şoferii sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare de dinainte de independenţă şi va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.

Atât Serbia, cât şi Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile. Serbia are din 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este „candidat potenţial”. În prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat din cauza disputei cu Pristina.

Polițiștii kosovari au fost mobilizați

O coloană de un kilometru cu aproximativ 40 de mașini de poliție din Kosovo a fost sesizată că se îndrepta spre nord, transmite presa sârbă. Se presupune că destinația lor finală este baza din Jarinje. De asemenea, pe drumul de la satul Dren la noua bază din satul Jasenovik, forțele speciale sunt prezente în mai multe locații. Gestul apare în contextul în care Kosovo și Serbia nu au ajuns la un acord la întâlnirea negociată de UE.

După ce șeful politicii externe a UE a avut întâlniri cu cei doi lideri, el a declarat: „Am înaintat o propunere care ar fi putut evita această situație riscantă, pe care președintele Vucic a acceptat-o astăzi, dar premierul Kurti nu a făcut-o”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *