Tur de forță al Serbiei împotriva Kosovo: Belgrad vrea să BLOCHEZE intrarea Pristinei în UE. NATO intervine în conflict

Ministrul de externe sârb, Ivica Dacic, a declarat luni că Serbia a primit informaţia că prim-ministrul de la Pristina, Albin Kurti, va depune în decembrie o cerere de acordare către Kosovo a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, transmite Tanjug, relatează Agerpres.

Aceasta este o informaţie serioasă pe care o avem de la UE, că acesta este planul, şi de aceea am luat decizia de a începe discuţii urgente cu toate statele care nu recunosc Kosovo, pentru orice eventualitate“, le-a declarat Ivica Dacic reporterilor la Sofia, unde a participat la o reuniune a miniştrilor de externe din ţările Iniţiativei Central-Europene.

Dacic a spus că a venit la Sofia pentru a-i prezenta informaţia omologului său bulgar Nikolai Milkov, dar că întâlnirea cea mai importantă a zilei a avut-o cu şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto. Ministrul sârb a mai afirmat că a discutat subiectul şi cu omologul său slovac, adăugând că marţi se va afla într-o vizită în Grecia. Dacic a menţionat că intenţionează să-i contacteze şi pe miniştrii de externe ai României, Spaniei şi Republicii Cipru, pentru a se asigura că aceste trei ţări se opun unei astfel de tentative a Pristinei şi pentru a preveni ca ‘o surpriză negativă’ să se producă.

Credem că este imposibil, însă din acest motiv întâlnirea cu Szijjarto a fost importantă pentru mine, şi pot transmite cuvintele sale foarte ferme că Ungaria nu îşi va acorda sprijinul în cazul în care se va face o cerere de începere a procesului de aderare a Kosovo, la fel cum nu va sprijini luarea în considerare a unei cereri de primire în Consiliul Europei”, a adăugat Dacic.

El a precizat că va discuta cu toate statele membre ale UE şi că este foarte important ca toată lumea să înţeleagă ce se petrece în Kosovo-Metohija.

Spre deosebire de Kurti, care nu vrea să-l pună în aplicare, noi susţinem Acordul de la Bruxelles şi, de aceea, nu suntem încântaţi atunci când UE emite declaraţii de apel către toate părţile, deşi nu are absolut niciun motiv să facă aşa ceva către Serbia”, a adăugat Dacic.

Stoltenberg îl somează pe președintele Serbiei

Președintele sârb Aleksandar Vucic a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre situația din Kosovo și Metohia, a informat serviciul de presă al liderului sârb. Șeful NATO a cerut tuturor țărilor aflate în disputa privind Kosovo și Metohija să se abțină de la a lua măsuri care ar provoca escaladarea, „adică să se abțină de la unilateral de la mișcări care ar amenința pacea și stabilitatea.”

„Președintele Vucic i-a subliniat Secretarului General al NATO că Pristina încalcă brutal Acordul de la Bruxelles prin mișcarea sa unilaterală, înlocuirea comandantului poliției sârbe pentru regiunea Sever, Nenad Đuriћ, și acțiunea ilegitimă în problema plăcuțelor de înmatriculare și aproape un refuz de zece ani de a forma Uniunea Municipalităților Sârbe. El a adăugat că, în ciuda acestui fapt, Serbia este hotărâtă să mențină pacea și stabilitatea și să rămână înviorată”, se arată în comunicat

Cei doi interlocutori au discutat desprelegătura directă dintre șeful Marelui Stat Major al Armatei Sârbe cu comandantul NATO din Kosovo și Metohija. Secretarul general Stoltenberg a subliniat că NATO apreciază cooperarea cu Serbia din poziția de țară neutră militar.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat duminică seara că demisiile reprezentanților sârbi din Kosovo au adus schimbări politice majore și aproape tectonice. Circa 10.000 de sârbi kosovari au protestat duminică în oraşul kosovar Mitrovica pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Pristinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo.

Aici este Serbia” a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.

Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, regiune care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi. Dintre aceştia, majoritatea etnicilor sârbi trăiesc în patru municipii din nordul Kosovo, unde se concentrează opoziţia sârbă la guvernul kosovar. Liderii locali au distribuit drapele naţionale ale Serbiei pentru ca populaţia de această etnie să şi le arboreze la ferestrele locuinţelor. Protestul are loc după ce sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să demisioneze din toate instituţiile de stat din acest teritoriu pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

La protestul de duminică, participanţii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo. „Ajunge! Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor sârbilor din Kosovo”, a declarat la protest Goran Rakic, care a fost până recent ministru al comunităţilor regionale şi lider al Listei Serbia, principalul partid sârb din Kosovo care se bucură de sprijinul guvernului de la Belgrad.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *