Ucraina vrea o „coaliție globală” care să îi trimită avioane de luptă

Viceministrul ucrainean de externe, Andri Melnik, susţine că ideea de a acorda Ucrainei avioane germane de luptă Tornado a generat discuții la scară largă între aliați și parteneri. Într-un mesaj postat pe Twitter, diplomatul a amintit că Statele Unite și Țările de Jos susțin furnizarea de avioane F-16 către Ucraina, notează RBC, potrivit Rador.

„Aşadar, haideți să creăm o coaliție globală de avioane de luptă europene Eurofighter, F-16 și F-35 americane, Tornado germane, Gripens suedeze și Rafales franceze” – a menţionat Melnik.

Amintim că Andri Melnik a propus recent ca Germania să transfere în Ucraina 93 de avioane de luptă Tornado, pe care intenționează să le scoată din uz. Olanda, de asemenea, şi-a anunţat disponibilitatea de a lua în considerare furnizarea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, dacă primește o cerere în acest sens din partea autorităților ucrainene. În plus, pe 20 ianuarie, în timpul reuniunii de la Ramstein a grupului de sprijin pentru Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut partenerilor occidentali ca la următoarea întâlnire, să analizeze posibilitatea de a trimite Kievului avioane F-16.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *