Ucraina și Rusia au SEMNAT Acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră

Un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră a fost semnat, vineri, la Istanbul, de către reprezentanți guvernamentali din Ucraina și Rusia. Acordul vizează deblocarea a trei porturi ucrainene, principalul fiind Odesa, și asigurarea unor coridoare libere pentru transportul de cereale. Agenția Tass relatează că navele, conform acordului, nu vor fi escortate dar părțile se obligă să nu le atace.

Robert Mardini, directorul general al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a salutat acordul și a subliniat importanța acestuia, precizând că este salvator pentru oamenii din întreaga lume care se luptă să-și hrănească familiile. „Nicăieri consecințele nu sunt simțite mai greu decât în ​​comunitățile deja afectate de conflictele armate și șocurile climatice. De exemplu, monitorizările noastre din ultimele șase luni arată că prețul alimentelor de bază a crescut cu 187% în Sudan, cu 86% în Siria, cu 60% în Yemen și cu 54% în Etiopia, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Deci eforturile trebuie să continue”, a declarat Mardini.

Oficialii ONU au spus că speră ca transporturile preliminare să înceapă cât mai curând sâmbătă, cu speranța de a atinge nivelurile de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene, adică o rată de 5 milioane de tone de cereale pe lună. Acordul va fi valabil pentru 120 de zile, dar va putea fi reînnoit și nu se așteaptă ca acesta să fie întrerupt prea curând.

Suntem mândri că suntem esențiali într-o inițiativă care va juca un rol major în soluționarea crizei alimentare globale, care a fost pe ordinea de zi de mult timp”, a transmis președintele turc, Recep Erdogan. „Acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară și la controlul inflației în întreaga lume ”, a adăugat liderul de la Ankara.

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, evitând astfel potențial amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale. Fiecare dintre reprezentanții celor două state, Ucraina și Rusia, au semnat pe rând acordul, în prezenta ministrului turc al Apărării, a președintelui turc și a secretarului general al ONU.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit în deschiderea ceremoniei de semnare a acordului de cereale. El a mulțumit Turciei și a lăudat părțile ruse și ucrainene pentru că au ajuns la acest acord. 

Astăzi există un far pe Marea Neagră. Farul speranței și al posibilității, într-o lume care are nevoie de el mai mult ca niciodată. Mulțumesc foarte mult reprezentanților Federației Ruse și Ucrainei. Ați depășit obstacolele și ați lăsat deoparte diferențele pentru a deschide calea unei inițiative care să servească interesele comune ale tuturor.

Promovarea bunăstării umanității a fost forța motrice a acestor discuții. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru oamenii din toată lumea. Și să nu existe nicio îndoială:  acesta este un acord pentru lume. Va aduce o ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului și pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei și va contribui la stabilizarea prețurilor la alimente la nivel mondial, a declarat António Guterres, conform The Guardian. „De când a început războiul, am subliniat că nu există o soluție pentru criza alimentară globală fără a asigura accesul global deplin la cereale, produse alimentare și alimente și îngrășăminte. Astăzi am făcut pași importanți pentru atingerea acestor obiective. Dar a fost un drum lung”, a mai spus Guterres.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *