Turcia pleacă la război. Erdogan: „Operațiunile noastre cu avioane, tunuri și drone sunt doar începutul!”

Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că este mai hotărât ca niciodată să securizeze frontiera siriană împotriva atacurilor forțelor kurde, amenințând cu o operațiune terestrăla momentul cel mai potrivit”, anunță AP. Ankara a lansat duminică o campanie de lovituri aeriene în Irak și Siria în cadrul operațiunii Claw-Sword, în urma unui atentat cu bombă la Istanbul, la 13 noiembrie, soldat cu șase morți.

Operațiunile noastre cu avioane, tunuri și drone sunt doar începutul. Determinarea noastră de a securiza toată frontiera noastră sudică… cu o zonă sigură este astăzi mai puternică decât oricând”, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan în fața parlamentarilor. „În timp ce vom continua neîntrerupt raidurile aeriene, vom lua măsuri împotriva teroriștilor și pe cale terestră, la momentul cel mai convenabil pentru noi”, a declarat el în fața legislatorilor din partidul său AKP.

Turcia a atribuit atacul de la Istanbul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se află pe lista neagră a grupurilor teroriste a Uniunii Europene și a Statelor Unite. PKK, care a dus o insurecție împotriva statului turc din 1984, a negat orice rol în atentatul cu bombă – cel mai mortal din ultimii cinci ani, după o serie de atacuri în Turcia între 2015 și 2017.

Turcia a intensificat raidurile aeriene și tirurile de artilerie asupra țintelor PKK și ale Unităților de protecție a poporului kurd (YPG) din nordul Irakului și Siria. Ankara consideră că YPG este un grup terorist legat de PKK. Dar YPG – forța dominantă în cadrul Forțelor Democratice Siriene (SDF) conduse de SUA – este considerată crucială în lupta împotriva grupării extremiste Stat Islamic (SI).

Un oficial militar kurd a declarat pentru AFP că un atac turcesc cu dronă a lovit miercuri o poziție kurdă în interiorul unei baze rusești din nord-estul Siriei, ucigând un luptător kurd și rănind trei. Victimele au fost toți luptători ai FDS conduse de kurzi, a precizat ofițerul FDS.

Erdogan a acuzat statele occidentale care susțin forțele kurde din Siria că nu și-au respectat promisiunea de a nu lansa atacuri pe teritoriul turc, amintind de atentatul de la Istanbul.

Dacă nu se pot ține de cuvânt”, a spus el, „atunci avem dreptul să avem grijă de noi înșine”. „Turcia are puterea de a prinde și pedepsi teroriștii din interiorul și din afara granițelor noastre care sunt implicați în atacuri împotriva țării și națiunii noastre”, a spus el.

Erdogan a cerut în repetate rânduri o „zonă sigură” de 30 de kilometri (19 mile) pentru a proteja Turcia împotriva atacurilor transfrontaliere de pe teritoriul sirian. Miercuri, el a promis că Turcia va finaliza această zonă „pas cu pas”, începând cu orașele Tal Rifaat, Manbij și Ayn al-Arab, cunoscut și sub numele de Kobane în limba kurdă, toate situate în nordul Siriei. Kobane, un oraș cu majoritate kurdă situat în apropiere de granița cu Turcia, a fost capturat de SI la sfârșitul anului 2014, înainte ca forțele kurde siriene să le alunge la începutul anului următor.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că armata a lovit aproape 500 de ținte kurde din Irak și Siria în cadrul ofensivei sale. „Până în prezent au fost lovite 471 de ținte și 254 de teroriști au fost neutralizați în cadrul operațiunii”, a declarat Akar. Ankara a insistat miercuri că campania sa a vizat doar „teroriștii”. „Nu avem nicio problemă cu niciun grup etnic sau religios, cu frații noștri kurzi sau arabi”.

Orașele de frontieră turcești au fost supuse în ultimele zile tirurilor cu rachete dinspre Siria. Cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise luni într-un oraș de frontieră turc.

Forțele armate turcești lovesc în Siria și Irak: 500 de ținte lovite și peste 250 de „teroriști lichidați

Aproape 500 de ţinte au fost vizate de aviaţia şi artileria turce în nordul Irakului şi în Siria – începând de duminică -, anunţă miercuri ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, relatează AFP. În total, „471 de ţinte au fost vizate, iar 254 de terorişti au fost neutralizaţi până în prezent” în cadrul unei operaţiuni vizând poziţii ale combatanţilor kurzi, precizează ministrul.

Turcia a lansat duminică Operaţiunea „Gheara Sabiei” („Sword Claw”) – o serie de raiduri aeriene, urmate între timp de tiruri de artilerie susţinute, asupra unor poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG).

Ankara acuză aceste două mişcări – care dezmint acuzaţiile – de comandarea atentatului soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, la 13 noiembrie, la Istanbul. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să lanseze o operaţiune terestră în nordul Siriei, cu scopul de a-şi apăra frontiera de sud.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG independent cu sediul la Londra, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, aceste atacuri s-au soldat cu aproximativ 40 de morţi. Marţi seara, bombardamente ale artileriei turce s-au concentrat asupra oraşului emblematic Kobane, un bastion al YPG, recucerit în 2015 de la jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) cu o susţinere a Occidentului, potrivit SOHR.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *