Turcia și Rusia, la un pas de coliziune în Siria. Erdogan o ține pe a lui: Invazie terestră

Rusia speră ca Turcia să dea dovadă de „reţinere” şi să se abţină de la orice „folosire excesivă a forţei” în Siria, unde Ankara efectuează atacuri aeriene şi ameninţă să lanseze o ofensivă terestră împotriva luptătorilor kurzi, a declarat marţi un diplomat rus cu rang înalt, citat de Reuters şi AFP.

Sperăm să îi convingem pe colegii noştri turci să se abţină de la folosirea excesivă a forţei pe teritoriul sirian” pentru „a evita escaladarea tensiunilor”, a spus Aleksandr Lavrentiev, trimisul special pentru Siria al liderului rus Vladimir Putin, într-o declaraţie făcută la Astana, capitala Kazahstanului, unde marţi urmează să aibă loc o reuniune în care Rusia, Turcia şi Iranul discută pe tema Siriei. El a precizat că acest apel către Ankara se referă nu doar la regiunile din nord şi nord-est ale Siriei, ci „pe întreg teritoriul”.

Avioanele de război ale Turciei au efectuat au bombardat duminică regiuni din Siria şi Irak, distrugând 89 de obiective care ar avea legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii de Ankara, şi de YPG, despre care Turcia spune că este o aripă a PKK. În plus, preşedintele Recep Erdogan a spus că Turcia are în vedere şi o operaţiune terestră în Siria. Lavrentiev a precizat că Turcia nu a notificat în prealabil Rusia cu privire la loviturile sale în Siria şi Irak şi a spus că Rusia va lucra cu părţile interesate pentru a găsi o soluţie paşnică la „problema kurdă”. Diplomatul rus a mai spus, conform agenţiei TASS, că retragerea contingentului american din nord-estul Siriei va contribui la „stabilizarea” situaţiei.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat, marţi după-amiază, că Turcia ar putea lansa operaţiuni terestre împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei, conform agenţiei Reuters. „Am atacat câteva zile teroriştii cu avioanele şi cu tunurile de artilerie. Dar îi vom elimina cât se poate de rapid, cu tancuri şi trupe„, a afirmat Recep Erdogan.

Administraţia SUA tocmai a lansat un apel la reducerea atacurilor în Siria, exprimând opoziţie şi faţă de încălcarea suveranităţii Irakului. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, a îndemnat Administraţia de la Ankara şi grupurile kurde să dea dovadă de reţinere. „Statele Unite continuă să se opună oricăror acţiuni militare necoordonate care încalcă suveranitatea Irakului”, a subliniat Ned Price.

Armata turcă a bombardat poziţii insurgente din Siria şi Irak ca reacţie la atentatul produs la Istanbul pe 13 noiembrie, soldat cu şase morţi şi 80 de răniţi. De asemenea, Iranul a bombardat poziţii kurde din Irak. Autorităţile turce atribuie atacul de la Istanbul grupurilor insurgente Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Protecţie (YPG), care au negat implicarea în atentat. Organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat luni 35 de morţi în urma raidurilor aeriene turce – 18 militanţi kurzi, 16 militari sirieni şi un jurnalist local.

Turcia a atacat o bază din Siria folosită de kurzi şi de SUA

Cel puţin doi militanţi kurzi au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi în urma unui atac aerian efectuat de Turcia asupra unei baze militare din nord-estul Siriei folosită în comun de grupuri kurde şi de coaliţia antiteroristă condusă de SUA, afirmă surse locale. O dronă militară turcă a atacat marţi Baza militară Al-Hasakah, situată în nord-estul Siriei, au declarat surse citate de publicaţia Der Spiegel. Informaţiile au fost confirmate de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care a precizat că doi militanţi kurzi au fost ucişi în atac, iar alţi trei au fost răniţi.

Baza militară Al-Hasakah este utilizată de grupul kurd Unităţile Populare de Apărare (YPG) în comun cu militari ai coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care acţionează în Siria şi Irak împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic. Administraţia SUA tocmai a lansat un apel la reducerea atacurilor în Siria, exprimând opoziţie şi faţă de încălcarea suveranităţii Irakului. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, a îndemnat Administraţia de la Ankara şi grupurile kurde să dea dovadă de reţinere. „Statele Unite continuă să se opună oricăror acţiuni militare necoordonate care încalcă suveranitatea Irakului”, a subliniat Ned Price.

Armata turcă a iniţiat noile bombardamente asupra poziţiilor insurgente kurde din Siria şi Irak ca reacţie la atentatul produs la Istanbul pe 13 noiembrie, soldat cu şase morţi şi 80 de răniţi. De asemenea, Iranul a bombardat poziţii kurde din Irak. Autorităţile turce atribuie atacul de la Istanbul grupurilor insurgente Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Protecţie (YPG), care au negat implicarea în atentat.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat, marţi după-amiază, că Turcia ar putea lansa operaţiuni terestre împotriva grupurilor insurgente kurde din nordul Siriei. „Am atacat câteva zile teroriştii cu avioanele şi cu tunurile de artilerie. Dar îi vom elimina cât se poate de rapid, cu tancuri şi trupe”, a afirmat Recep Erdogan.

Înțelegere Turcia – Iran? Bombardamente puternice ale Gărzilor Revoluționare asupra Kurdistanului irakian

Turcia pe de o parte și Iranul pe de altă parte lovesc cu sete Kurdistanul. Motivatiile de la care au plecat atacurile sunt diferite, dar numitorul este comun – slabirea facțiunilor kurde acuzate de ambele țări ca susținând terorismul tranfrontalier – în Turcia PKK-ul, în Iran revoltele izbucnite după uciderea tinerei kurde iraniene, Mahsa Amini. Partidul Democrat din Kurdistanul iranian și grupul naționalist kurd iranian Komala au fost vizate de bombardamente în noaptea de duminică spre luni.

Pe măsură ce protestele împotriva regimului continuă în Iran, Republica Islamică continuă să-i acuze pe kurzi că alimentează revolta. Iranul a bombardat din nou în noaptea de duminică, 20 noiembrie, spre luni, 21 noiembrie, în jurul miezului nopții, grupurile de opoziție kurdă iraniană cu sediul în Kurdistanul irakian vecin, la o săptămână după lovituri similare, ucigând un luptător al acestor facțiuni disidente. „Bihzad, un membru al peshmerga [luptători kurzi], a fost ucis într-un bombardament iranian în regiunea Koysinjaq”, a declarat Ali Boudaghi, un oficial al Partidului Democrat din Kurdistanul iranian (PDKI) pentru AFP.

PDKI și grupul naționalist kurd iranian Komala au confirmat ambele bombardamente care au vizat instalațiile lor din această regiune autonomă din nordul Irakului.

Luni, înainte de zori, agenția de presă de stat irakiană INA a raportat și despre raidurile iraniene, evocând „lovituri iraniene cu rachete și lovituri cu drone” împotriva a „trei partide de opoziție iraniene din Kurdistan” din Irak.

Deja pe 14 noiembrie, tirurile cu rachete și loviturile cu drone efectuate de Teheran împotriva grupărilor de opoziție kurde iraniene se soldaseră cu un mort și opt răniți în Kurdistanul irakian. Lovituri similare avuseseră loc pe 28 septembrie. Luni, PDKI a confirmat, pe Twitter, că a fost vizat în Koya și Jejnikan, lângă Erbil, capitala regională a Kurdistanului, de „tiruri de rachete și drone sinucigașe”.

„Aceste atacuri nediscriminatorii vin într-un moment în care regimul terorist iranian nu poate opri demonstrațiile în curs de desfășurare în Kurdistanul” din Iran, a criticat PDKI, cel mai vechi partid kurd din Iran, fondat în 1945.

Puterea iraniană acuză aceste grupuri de opoziție, de multă vreme în vizorul său, că alimentează tulburările în Iran, care se confruntă cu demonstrații de la moartea, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, arestată de poliția de moravuri din Teheran.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a condamnat într-un comunicat „atacurile transfrontaliere iraniene” efectuate de „rachete și drone” în apropiere de Erbil. „Astfel de atacuri nediscriminatorii și ilegale pun în pericol civilii, încalcă suveranitatea irakiană și subminează securitatea și stabilitatea (…) Irakului și a Orientului Mijlociu”, a adăugat Centcom într-un comunicat.

Teheranul și-a intensificat atacurile împotriva acestor grupuri de opoziție kurde iraniene de când au început protestele. În trecut, mai mulți înalți oficiali iranieni au chestionat autoritățile din Bagdad și pe cele din Erbil pe această temă, cerându-le să neutralizeze această opoziție. Instalate în Irak încă din anii 1980, aceste facțiuni kurde iraniene sunt calificate drept „teroristei” de către Republica Islamică, care le acuză de atacuri pe teritoriul său.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *