Sârbii din Kosovo resping autoritatea Priștinei: „Aici e Serbia!” Atacuri cu cocktail-uri Molotov asupra sârbilor kosovari – VIDEO

Circa 10.000 de sârbi kosovari au protestat duminică în oraşul kosovar Mitrovica pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Pristinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo, transmite EFE. „Aici este Serbia” a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.

Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, regiune care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi. Dintre aceştia, majoritatea etnicilor sârbi trăiesc în patru municipii din nordul Kosovo, unde se concentrează opoziţia sârbă la guvernul kosovar. Liderii locali au distribuit drapele naţionale ale Serbiei pentru ca populaţia de această etnie să şi le arboreze la ferestrele locuinţelor.

Protestul are loc după ce sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să demisioneze din toate instituţiile de stat din acest teritoriu pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi. La protestul de duminică, participanţii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo.

Ajunge! Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor sârbilor din Kosovo”, a declarat la protest Goran Rakic, care a fost până recent ministru al comunităţilor regionale şi lider al Listei Serbia, principalul partid sârb din Kosovo care se bucură de sprijinul guvernului de la Belgrad.

De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, guvernul sârb a respins drept „inacceptabilă” o propunere a Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii. Iar Uniunea Europeană a avertizat că ultimele tensiuni pun în pericol activitatea de mediere realizată în ultimii ani şi „îngreunează situaţia de securitate din regiune”.

Vucic anunță schimbări „aproape tectonice în relația cu Priștina

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat duminică seara că demisiile reprezentanților sârbi din Kosovo au adus schimbări politice majore și aproape tectonice. Rugat să comenteze o percepție publică potrivit căreia situația actuală este cea mai dificilă din istorie, el a răspuns că nu se poate spune că acesta este un moment ușor, dar că nu este nici primul și nici ultimul moment de acest fel.

„Este important să acționăm într-o manieră responsabilă și serioasă… Este vorba despre schimbări politice majore, aproape tectonice. După zece ani, sârbii au luat decizia de a părăsi instituțiile de la Pristina”, a explicat Vucic, relatează agenția sârbă Tanjug. El a respins ca fiind absurde acuzațiile potrivit cărora reprezentanții sârbilor din Kosovo ar fi acționat la ordinele Belgradului sau la ordinele sale personale. El a spus că astfel de narațiuni se potrivesc unor persoane din Occident și din Pristina. „Toți cei care spun asta… nu au vrut niciodată să privească realist la problemele cu care se confruntă sârbii și la ceea ce vor ei sau la consecințe”, a adăugat el.

Circa 10.000 de sârbi kosovari au protestat duminică în oraşul kosovar Mitrovica pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Pristinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo.

Aici este Serbia” a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.

Protestul are loc după ce sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să demisioneze din toate instituţiile de stat din acest teritoriu pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi. La protestul de duminică, participanţii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo.

Ministrul sârb al Apărării se teme că situația din nordul Kosovo ar putea degenera

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a declarat luni că situația din nordul Kosovo, mai exact Metohija, este tensionată, dar că speră că nu va avea loc o escaladare și a precizat că forțele kosovare nu ar trebui să lase Pristina să trimită trupe de poliție de etnie albaneză pentru a ocupa practic nordul provinciei, în urma retragerii din serviciu a polițiștilor sârbi. Oficialul sârb a declarat că retragerea sârbilor din poliția din Pristina a dus la un „vid de securitate”, creând o situație riscantă și complicată și ridicând întrebarea cine se va ocupa în viitor de activitatea obișnuită, de zi cu zi, a poliției.

„Sper că forțele sârbe și EULEX (n. r.: misiunea Uniunii Europene de sprijinire a statului de drept în Kosovo*) își vor asuma acest rol, deoarece ar fi foarte periculos dacă Pristina ar decide să trimită ofițeri de poliție de etnie albaneză din alte părți ale Kosovo-Metohija în nord pentru a intra în municipalitățile cu majoritate sârbă”, a declarat Vucevic pentru agenția sârbă Tanjug.

El a declarat că Serbia nu are probleme cu bazele forțelor kosovare, deoarece acestea sunt în conformitate cu Acordul de la Kumanovo și cu Rezoluția 1244 a CS al ONU, dar că nu poate accepta ca poliția specială sau alte unități ale Pristinei să construiască baze și să își etaleze forța la Jarinje, Brnjak sau Gazivode în fiecare zi.

„Sper că nimic nu va declanșa o escaladare, dar nu pot exclude acest lucru – a face acest lucru ar fi iresponsabil și neserios”, a declarat Vucevic.

*a fost lansată în 2008, fiind cea mai mare misiune civilă din cadrul politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene.

O familie de sârbi a fost atacată cu un cocktail Molotov

Mai multe persoane necunoscute au aruncat un cocktail molotov în casa unei familii sârbe din Kosovo, informează Kosovo Online. Zoran Trajkovic, care se afla acasă cu familia în momentul atacului, a declarat că soția sa însărcinată și copilul său în vârstă de trei ani se temeau în mod deosebit în urma atacului. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat răniți, ci doar pagube materiale la casă.

https://www.youtube.com/watch?v=rnVya1p47bw
https://www.youtube.com/watch?v=-O0VtH3WL6A

După cum a relatat presa din Belgrad, familia sârbă fusese deja subiectul unor atacuri și provocări în trecut. În urmă cu câteva luni, pe gardul din curtea casei era o inscripție care lăuda UCK, Armata de Eliberare a Kosovo, care a luptat împotriva sârbilor în conflictul armat din 1998-1999, iar anterior Zoran Trajkovic fusese atacat și bătut de unii kosovari de etnie albaneză. Condamnând atacul, directorul Biroului Guvernului sârb pentru Kosovo, Petar Petkovic, a declarat că acesta este consecința politicii de ură dusă de premierul kosovar Albin Kurti. Atacul are loc într-un context tensionat între Kosovo și Serbia.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *