Taxa de vizitator în Constanţa veche. Stagiunea băilor în 1897 se încheia la… 30 septembrie

Cu toţii ştim cǎ în multe staţiuni turistice din strǎinătate se încaseazǎ o taxǎ pentru localitate, de la fiecare vizitator ce se cazeazǎ acolo; nu cu mult timp în urmǎ şi la intrarea în Mamaia, aşa cum este şi la Albena de altfel, se încasa o asemenea taxǎ. Dar cum „nimic nu este nou sub soare”, vom prezenta astǎzi cum vedeau problema edilii constǎnţeni la 1897. În urma votului consilierilor locali şi a aprobǎri ministerului de Interne, la 28 iunie 1897 primarul E. Schina emitea urmǎtoarea o ordonanţǎ, prin care urma sǎ se încaseze:
„Lei 10 de familie, oricare ar fi numǎrul membrilor ei, care va veni în oraş în timpul stagiunei bǎilor. Lei 6 de persoanǎ. Sunt scutiţi de aceastǎ taxǎ de serviciu:
Acei ce vor justifica cu acte sǎrǎcia lor.
Acei ce vor veni cu afaceri în oraş în timpul stagiunei bǎilor şi vor sta numai cinci zile.
Având în vedere cǎ stagiunea bǎilor, care începe la 1 iunie şi se terminǎ la 30 septembrie, fiind deja deschisǎ, luǎm pentru împlinirea taxelor de serviciu şi ţinerea controlului necesar, urmǎtoarele dispoziţiuni:
Se va ţine un registru de visitatori ai oraşului în timpul stagiunei bǎilor, atât la poliţie cât şi la casieria comunalǎ.
Toţi hotelierii şi proprietarii care închiriazǎ camere vizitaorilor din stagiunea balnearǎ, sunt obligaţi ca, dupǎ 24 ore de la primirea în gazdǎ a visitatorilor, sǎ comunice poliţiei numele lor şi numǎrul membrilor familiei, dupǎ lista ce li se va prezenta şi pe care o vor iscǎli. Aceste liste vizate de poliţie, se vor trimite comisiei comunale spre a servi de bazǎ la împlinirea taxelor.
Hotelierii şi proprietarii care nu vor îndeplini dispoziţiunea de mai sus şi vor lǎsa sǎ plece vizitatorii fǎrǎ sǎ fi plǎtiti taxele de serviciu, vor fi urmǎriţi ei pentru plata taxelor datorate de vizitatori.
Casieria comunalǎ va trece în registrul sǎu listele primite de la poliţie şi va îngriji pentru împlinirea taxelor, liberând chitanţe à souche celor în drept.
Hotelierii şi proprietarii care vor închiria camere vizitatorilor şi nu se vor conforma dispoziţiunilor de mai sus, pe lângǎ cǎ vor fi rǎspunzǎtori pentru taxele cuvenite comunei, vor fi daţi şi judecǎţei, ca şi contravenienţi.
Agenţii poliţieneşti şi comunali sunt însǎrcinaţi cuexecutare acestei ordonanţe”.
Din pǎcate acele registre în care erau trecuţi vizitatorii Constanţei de atunci, nu s-au mai pǎstrat, dar în presa vremii sunt publicate uneori liste de vizitatori ai diverselor hoteluri din localitate şi cei interesaţi de istoria turismului de la malul mǎrii pot afla ce personaje din elita politicǎ, socialǎ, culturalǎ sau economicǎ îşi petreceau vara la Constanţa. Ca un exemplu, în ziua de 31 august 1897, ziarul local anunţa cǎ în oraş se aflau între alţii: Principele şi principesa Gr. Sturdza, C.E. Schina, prim-preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie, Constantin Filitis, secretar general al ministerului de Justiţie, generalul Cantili cu familia, Gogu Ştefǎnescu, Constantin Bacalbaşa, Lascǎr Catargiu, Gh. Lahovari, Grigore Kogǎlniceanu, generalul Vlǎdescu şi mulţi alţii.