Tanczos Barna (Mediu) a semnat pentru JEFUIREA plajelor! 215 ha de plajă nou înființată cu fonduri europene, date cu dedicație. Dobre: „PROSTEALA asta la mine nu merge! Cum să faci licitații la București, în luna mai?” – DOCUMENTE
Guvernul României, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a pregătit un proiect de ordonanță de urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023 și 2024, respectiv 2.155.365 mp, adică vreo 215 hectare de plajă nou înființată cu fonduri europene.
În 2021, Guvernul a emis o ordonanță de urgență privind reglementarea închirierii plajelor nou înființate pentru sezonul estival din 2021 și 2022, urmând ca după închiderea sezonului estival de anul trecut să se emită o nouă ordonanță de urgență pentru închirierea acestor suprafețe de plajă pentru sezonul estival 2023-2024. Astfel, pe 18 octombrie 2022, la Constanța, ministrul Tanczos Barna, a precizat că în sezonul turistic 2023 se va recurge la soluții de compromis pentru exploatarea noilor plaje deoarece procedurile administrative de înregistrare a lor în patrimoniul statului român nu vor fi finalizate și nu vor exista nici reglementări urbanistice care să permită închirierea lor conform legii.
„Vom crea porțiuni uriașe de plajă care trebuie să treacă prin diferite etape până și fie exploatate turistic. Vom apela și anul viitor la soluții tranzitorii, până la intabularea lor și reglementarea statutului juridic”, spune ministrul Barna. Totodată, acesta a anunțat atunci că pentru sezonul estival 2023, Guvernul României va emite, la fel ca și în 2022, o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri de eficientizare a activității turistice.
Printr-o derogare de la Codul Administrativ, suprafețele de plajă nou create pot fi atribuite direct operatorilor economici care au deja încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe. Numai că una a declarat Barna Tanczos în octombrie 2022 la Constanța și cu totul altceva s-a întâmplat la București cu închirierea plajele nou înființate. Pentru ca dedicația să meargă șnur, la minister a fost întârziată intenționat emiterea ordonanței de urgență pentru ca să expire contractele de închiere a plajelor încheiate anul trecut de către operatorii economici. Astfel, s-a creat posibilitatea ca toate cele 215 ha de plajă nou înființate să fie scoase la închiriere, înclusiv acele plaje care au fost închiriate anul trecut. Practic, prin această întârziere controlată cei doi au urmărit ca plajele să fie date spre închiriere și clienților politici care n-au nicio legătură cu turismul de pe litoral și orice firmă poate să liciteze pentru închirierea plajelor și după aceea să subînchirieze la altă firmă.
ABADL, scoasă din schemă
Sub diverse subterfugii, la minister s-a stabilit faptul că Administrația Națională Apele Române, mai exact Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, nu are capacitatea și timpul fizic de organizare a licitațiilor și s-a decis ca licitațiile de închiriere a plajelor să fie organizate la București de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Despre această situație, fostul ministru constănțean al Turismului, Mircea Titus Dobre, în prezent președinte-fondator al filialei locale a Uniunii Generale a Industriașilor din România, a răbufnit pur și simplu, joi, în cadrul unei emisiuni locale. Dobre a subliniat faptul că ministerul Antreprenoriatului și Turismului a fost scos din circuitul de avizare, aspect ilegal, întrucât ministrul Daniel Cadariu „nu ar fi semnat”, pentru că nu este de acord cu forma actuală a OUG:
„În octombrie 2022, am avut aici toată floarea cea vestită a întregului apus, de la ministrul Mediului, cu cel al Mediului, cu prefectul ș.a.m.d. Lucrurilor s-au spus pe nume și noi am cerut niște dispoziții tranzitorii, exact cum a fost în 2022, când nu se știa ce se întâmplă cu plajele – care erau finalizate și lăsate de izbeliște. Acest lucru, până la finalizarea PUZ-urilor să se dea același tip de dispoziții tranzitorii, să se facă acte adiționale la aceiași operatori de plajă și să nu se mai schimbe regulile în timpul jocului. Aflăm cu stupoare că proiectul de OUG care are termen 30 ianuarie să primești obiecțiuni – cu toate că pe 31 ianuarie ministrul Tanczos face o întâlnire, nu știm cu cine, dată fiind întârzierea cu o zi, eu nu cred că vrea să încalce legea că de-aia e ministru – mi se pare deplasat faptul că achiziția se face pe doi ani. Eu vă spun că nu se termină PUZ-urile în doi ani, acum e vorba doar de a fi schimbați niște operatori de pe litoral. Am vorbit cu oameni din zona hotelieră, toată lumea este siderată. Ce ai făcut din octombrie (Tanczos Barna – n.r.) din octombrie până în februarie? Nu a mișcat un document! Am fost și eu ministru și știu ce înseamnă să realizezi o OUG. (…) Dânsul ne-a anunțat în octombrie că OUG e deja scrisă și mai sunt mici ajustări. Din octombrie până acum nu a reușit? Prosteala asta mă lasă rece, la mine nu merge, mi se pare un teatru de păpuși realizat de ministru. Ce știu pe surse, ministerul Turismului a fost scos de pe proiectul de OUG, un lucru absurd și ilegal! Domnul Cadariu nu o aviza, asta e părerea mea! (…) Ceea ce se întâmplă acum e o bătaie de joc și care ne arată că actualul Guvern nu dă doi bani pe litoralul Mării Negre și pe turismul de la Marea Neagră! (…) Ministerul Turismului dă clasificarea pentru plaje, cum dom-le să îl scoți din OUG? Probabil se vor sesiza cei de la Ministerul Justiției. Din discuțiile de la minister știu că ministrul Turismului nu este de acord cu această Ordonanță. (…) Poate sunt niște băieți deștepți care așteaptă la rând acolo niște contracte peste noapte care apar ca ciupercile după ploaie și vor intra în posesia respectivelor plaje…”, a spus Mircea Titus Dobre.