„Sultanul” Erdogan își extinde influența în Africa – Turcia pătrunde și în Somalia: „Prospecţiunile din zăcămintele de petrol offshore contribuie la strategia noastră de diversificare”

oruc reis

Turcia își extinde influența în Africa și vrea să devină un jucător important în piața petrolului, de aceea intenționează să trimită luna viitoare nava de cercetare Oruc Reis, cu o lungime de 86 de metri, pentru a efectua prospecțiuni în perimetrele offshore bogate în petrol deținute de Somalia. Acest demers, confirmat de Mohamed Hashi, director în Ministerul Petrolului din Somalia, ar putea contribui la diversificarea surselor de aprovizionare a Turciei cu petrol și se înscrie în eforturile constante ale Ankarei de a consolida legăturile într-o regiune în care China, Rusia, statele din Golf și Occidentul concurează și ele pentru dominație.

Turcia este atrasă de bogăția minerală a continentului și de populația în creștere, care ar putea genera un nou val de dezvoltare economică, iar demersul demonstrează influența țării pe plan internațional.

Africa prezintă interes pentru Turcia, deoarece este un loc în care poate experimenta toate instrumentele sale nou dobândite în domeniul activismului, precum și obiectivele de politică externă”, a declarat Batu Coşkun, cercetător din Ankara în cadrul think tank-ului Libyan Sadeq Institute. „Pe de o parte, este puterea soft, cum ar fi centrele de asistență, educație și limba turcă. Pe de altă parte, sunt relațiile comerciale și economice”, a spus el.

Această politică nu ar putea găsi un loc mai bun de aplicare decât în ​​Somalia, unde Turcia operează cea mai mare bază militară de peste mări, iar companiile turcești administrează portul și aeroportul capitalei.

Baykar, compania turcească de drone, condusă de ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, Selçuk Bayraktar, a furnizat Somaliei un număr necunoscut de drone model TB2, ceea ce a dus la extinderea ofensivei Somaliei împotriva grupării islamiste al-Shabaab. Tot în cursul acestui an, Parlamentul Turciei a aprobat o propunere a lui Erdogan de a trimite sprijin naval în apele somaleze pe fondul creșterii pirateriei din cauza insecurității din Marea Roșie ca urmare a atacurilor rebelilor Houthi susținuți de Iran.

Din 2011, când foametea a decimat populația Somaliei, Turcia a intensificat ajutorul acordat acestei națiuni africane. Ajutorul turcesc în ultimul deceniu a depășit 1 miliard de dolari, potrivit Ministerului de Externe al Turciei, iar bunurile de consum turcești, de la medicamente la îmbrăcăminte, sunt prezente peste tot în capitala țării. În același timp, tinerii somalezi pot studia la o școală turcească susținută de stat, condusă de Fundația Maarif, în Harjiza și Mogadiscio. Din 1992 încoace, peste 1.000 de studenți somalezi au primit burse la universități turcești, iar restricțiile privind vizele pentru somalezii care vizitează Turcia sunt minime în comparație cu alte națiuni africane.

Infiltrarea Turciei în Somalia face parte dintr-o politică mai amplă în Africa. Exporturile către acest continent s-au situat la 28,6 miliarde de dolari în 2023 și la 30,6 miliarde de dolari în 2022, potrivit unor date centralizate de Bloomberg, cea mai mare parte fiind orientate spre Egipt, Maroc, Africa de Sud și Nigeria. Tranzacțiile Ankarei cu națiunile africane combină din ce în ce mai mult cooperarea în domeniul informațiilor și apărării cu acorduri în domeniul minier și în cel energetic. La începutul acestui an, o delegație condusă de ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a vizitat capitala Nigerului și a semnat o serie de acorduri după ce guvernul militar al țării a expulzat trupele franceze și a ordonat SUA să-și închidă baza militară.

Niger este al șaptelea mare producător de uraniu din lume. Compania minieră turcă MTA caută deja aur în această țară și a purtat discuții cu Algeria, Coasta de Fildeș și Zimbabwe în ultimele trei luni.

Turcia a semnat acorduri similare cu Algeria, unde compania energetică de stat Turkish Petroleum a anunţat că va efectua prospecțiuni pentru petrol și gaze. Compania Afro Turk SA a depus eforturi pentru a intra pe piața aurului din Burkina Faso, iar Turkish Airlines efectuează zboruri către unele dintre cele mai îndepărtate colțuri ale continentului.

Dronele TB2 ale companiei Baykar au fost vândute în cel puțin 11 țări africane, potrivit datelor centralizate de PAX, o organizație olandeză care are ca obiectiv promovarea păcii.

Printre polii de influență se numără și SADAT, un contractant militar privat, care a trimis personal în regiunea Sahel pentru a sprijini junta militară a Nigerului, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Însă scopul Turciei de a obţine influență în Africa – și mai ales în Somalia – implică şi unele riscuri. Somalia se află în prezent în conflict cu Etiopia – un alt partener stabil al Turciei – după ce Addis Ababa a decis să recunoască suveranitatea statului separatist Somaliland în schimbul unei baze navale și acces la orașul-port Berbera.

Ankara mediază în prezent discuții între Etiopia și Somalia cu privire la modalitatea de soluționare a disputei, această soluţionare fiind un obiectiv cheie al politicii externe a Ankarei pentru a putea începe exploatarea rezervelor de petrol din regiune.

Însă în cazul în care va reuşi medierea unui acord între cele două state şi după aceea să exploateze petrolul care se află în platoul continental al Somaliei, câştigurile ar putea fi uriașe. Turcia încercă de multă vreme să-și reducă dependența de importurile de energie din Rusia și Iran, crescând importurile din SUA, Algeria, Egipt și Azerbaidjan.

Prospecţiunile cu privire la petrolul din zăcămintele offshore ale Somaliei și din alte părți vor contribui la strategia de diversificare a Ankarei, la dezvoltarea afacerilor energetice ale Turciei și la extinderea prezenței regionale a companiilor turcești”, a declarat Ali Bakir, profesor asistent la Universitatea din Qatar și fost diplomat al Qatarului în Turcia.

Sursa: Revista Presei Rador

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *