Erdogan intră în Africa: Turcia vrea să pună mâna pe bogatele rezerve de uraniu ale Nigerului – VIDEO
Niger e una dintre cele mai bogate țări în resurse naturale din lume. Are surse de energie regenerabile și neregenerabile din plin, fiind unul dintre principalii producători de aur și un furnizor important de uraniu la nivel mondial. În noul context mondial, unde resursele sunt vitale pentru războaiele economice nevăzute, nu e de mirare că Turcia a luat în colimator această țară din Africa.
O delegaţie turcească, din care au făcut parte inclusiv miniştrii Afacerilor Externe, Apărării şi Energiei, a vizitat miercuri Nigerul pentru a asigura accesul Turciei la bogatele rezerve de uraniu ale ţării vest africane, transmite Bloomberg, informează Agerpres. Delegaţia, condusă de ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, şi din care a făcut parte chiar şi şeful serviciului de informaţii, Ibrahim Kalin, vrea să acceseze rezervele de uraniu ale Nigerului pentru a alimenta industria nucleară a Turciei, aflată deocamdată într-un stadiu incipient, susţin surselor din apropierea acestui dosar care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Această vizită are loc după ce autorităţile din Niger au retras autorizaţiile acordate anterior unor companii canadiene şi franceze pentru a exploata zăcăminte de uraniu. Ţara din vestul Africii este controlată de o juntă militară, după ce fostul preşedinte pro-occidental Mohamed Bazoum a fost înlăturat de la putere în iulie 2023 printr-o lovitură de stat.
Turcia vrea uraniu pentru prima sa centrală nucleară, care este construită de grupul rus Rosatom la Akkuyu, dar şi pentru alte două centrale nucleare pe care intenţionează să le construiască în următorul deceniu. Niger controlează aproximativ 5% din resursele mondiale de uraniu şi se numără printre primii zece furnizori mondiali de uraniu, potrivit World Nuclear Association.
La începutul acestei luni, Nigerul a retras autorizaţia de exploatare a unui zăcământ de uraniu de care beneficia compania canadiană GoviEx Uranium, după ce luna trecută a luat o decizie similară pentru autorizaţia de care beneficia compania franceză Orano. Nigerul, una din cele mai sărace ţări din lume, potrivit Fondului Monetar Internaţional, susţine că este îndreptăţită să retragă autorizaţiile, în conformitate cu actualul cod minier, dacă deţinătorul nu reuşeşte să dezvolte proiectul.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, caută de mult timp să crească influenţa ţării sale în rândul statelor africane, de la lansarea de canale de televiziune şi până la vânzarea de drone şi furnizarea de centrale electrice amplasate pe nave. De asemenea, Erdogan a apărat decizia Nigerului de a opri exporturile de uraniu spre Franţa, vorbind de „opresiunea” de care este vinovată ţara europeană în Niger, fostă colonie franceză până la dobândirea independenţei în 1960.