Stațiunea MAMAIA Au luat sectoare de plajă și acum se revoltă: „Taxele pentru beach-baruri au explodat și suntem și în ilegalitate”

Puși în situația de a-i întâmpina pe turiști, la 1 iunie, cu plajele goale, agenții economici din Mamaia se revoltă și spun că, deși plătesc o avere pentru a administra suprafețele de nisip, birocrația le pune bețe în roate, relatează Adevărul.ro. Cele 126 de plaje de pe litoralul românesc scoase la licitație anul acesta au fost închiriate, pentru următorii doi ani, la prețuri uriașe. În plus, agenții economici trebuie să plătească acum și o taxă majorată pentru amplasarea beach-barurilor: 50.000 de lei pentru o construcție de 50 de metri pătrați.

După ce agenții economici au plătit bani grei pentru sectoarele de plajă, taxa de beach bar a fost și ea majorată de de aproape cinci ori de către Ministerul Mediului, iar operatorii riscă să nu scoată un leu profit vara aceasta, scrie sursa citată.

„Problema ar fi la prețuri, și nu neapărat la prețul licitat pentru suprafața de nisip, cât la prețul pentru amplasarea beach-barurilor. Aceste prețuri au explodat. În acest moment discutăm de un preț de aproximativ 800 de lei plus TVA. Beach-barurile au mărimi de 50, 100 și 150 de metri pătrați. La cel mai mic beach-bar discutăm de 10.000 de euro, pe care acest operator economic ar trebui să îi achite, în afară de prețul plajei, ceea ce duce la imposibilitatea de a avea un business corect. Încasarea se face mai mult pe weekend, în cursul săptămânii nu ar fi așa mult de încasat, aceasta este problema”, a declarat George Măndilă.

Demersurile pentru licitațiile plajelor, pentru care contractele de concesiune au expirat, au început în luna martie și s-au terminat pe 10 mai. Agenții economici ceruseră încă de acum șase luni să se facă licitațiile mai repede, tocmai ca să-și poată obține documentația pentru amplasarea de umbrele, sezlonguri și beach-baruri înainte să înceapă sezonul estival, scrie Adevărul.ro. Reprezentanții Primăriei Constanța susțin că vor urgenta procesul.

Direcția de Urbanism este pregătită să preia toate documentațiile și să le rezolve la foc automat. În primul rând, ar fi certificatul de urbanism. De aici trebuie să meargă la instituțiile avizatoare. Cred că acolo va fi o problemă pentru că aceia întârzie și oferă un termen de 30 de zile. Când se vor întoarce la noi pentru autorizația de construire le-am promis că le-o dăm în trei- patru zile. Știam că se va ajunge aici și am dedicat o linie de funcționari special pentru această situație”, a declarat George Mandilă, președintele Organizației de Management Destinația Constanța și Mamaia.

În asteptatea avizelor, operatorii au început să monteze măcar umbrele și sezloguri, pentru ca turiștii ce vor veni de Rusalii să nu îi găsească cu plajele goale. Spun că, deși au investit mai mult decât se așteptau, tarifele pe plajă nu vor crește.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *