SRI chemat să intervină după ce Rusia a fost acuzată că vrea să influențeze alegerile. Ciolacu: „Nu dețin aceste informații!” – VIDEO

Serviciile secrete rusești încearcă să se implice în alegerile care urmează în România, așa cum au făcut în Republica Moldova, unde au fost dovedite fraude majore în favoarea candidatului pro-rus, au declarat surse apropiate comunității de informații din România.
Potrivit unor informații, Rusia încearcă se influențeze alegerile din țara noastră prin proxy, prin intermediari (organizații finanțate de Rusia) și posibil chiar și prin candidați la prezidențiale. Aceștia ar încercat să vulnerabilizeze instituțiile cheie în organizarea alegerilor. În acest context, fiecare cetățean rus din România este monitorizat, spun sursele citate. De asemenea, se fac verificări pentru a exista siguranța că nu vor fi factori perturbatori. Totodată, de exemplu, Comisia SRI are un departament pentru apărarea Constiuției și vor vedea dacă există actori care încearcă să pună la îndoială apartenența României la UE si NATO.
În cazul în care au dovezi în acest sens, vor sesiza instituțiile statului. Ziua alegerilor în țara vecină a fost plină de evenimente. Au fost raportate voturi cumpărate cu banii Kremlinului, secții de votare „minate”, drumuri blocate și alegători aduși cu autobuzul. Unii au fost chiar trimiși cu zboruri charter din Rusia la Istanbul, iar apoi transferați în autobuze gratuite către Moldova. Acest plan a ieșit la iveală după ce poliția a început să rețină unele dintre aceste autobuze la frontieră. Împotriva Maiei Sandu au funcționat și alte mecanisme de stimulare a votului, cum ar fi mobilizarea alegătorilor din Transnistria. În ziua alegerilor, s-au format cozi lungi la secțiile de votare din această regiune controlată de Rusia, încă de la primele ore ale dimineții.
Preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Ioan Chirteş, a declarat, luni, că a solicitat Serviciului Român de Informaţii să specifice dacă a identificat, pe teritoriul României şi în exterior, entităţi care pot influenţa procesul electoral, menţionând că un răspuns ar putea fi dat în această săptămână. Ioan Chirteș a spus că membrii comisiei au fost sesizaţi în acest sens de liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
„Am fost întrebaţi dacă SRI a identificat pe teritoriul României entităţi care pot afecta procesul electoral. Drept urmare am luat solicitarea liderului grupului senatorilor PNL şi am făcut o adresă către SRI în care am solicitat o informare prin care să ne specifice dacă pe teritoriul României sau în exterior există entităţi statale sau non-statale care pot să influenţeze procesul electoral în campaniile prezidenţiale şi parlamentare, fiind generalizat, care să afecteze securitatea naţională. Pentru că SRI se ocupă cu securitatea naţională şi noi considerăm că afectarea procesului democratic este şi un atentat la securitatea naţională. Să nu uităm că în SRI este o direcţie – Direcţia pentru apărarea Constituţiei – care are ca rol de bază identificarea tuturor elementelor care pot să afecteze securitatea naţională şi care sunt neconstituţionale”, a spus senatorul PNL Ioan Chirteş, la Parlament, informează Agerpres.
El a precizat că actorii statali sunt Rusia, Iran, China, Coreea de Nord, menţionând că sunt şi actori statali în ţări proxy din Orientul Mijlociu, iar cei non-statali sunt „entităţile private care, prin diferite forme, produc atacuri cibernetice asupra instituţiilor statului român – MAE, MAI, Ministerul Sănătăţii – şi la un moment dat pot să ceară răscumpărări pentru a recupera aşa-zisele date”.
Întrebat dacă SRI poate să cerceteze dacă printre candidaţi există lideri politici care pot afecta siguranţa naţională, Ioan Chirteş a spus: „Dacă vor identifica elemente care să ne împingă spre aceste concluzii, sunt obligaţi să informeze instituţiile statului abilitate – MAE, DIICOT, MAI, dar SRI nu are ca atribuţii nici cercetarea penală a unor persoane, ci doar pun executare anumite mandate sau oferă informaţii beneficiarilor legali”.
„Ei (cei de la SRI – n.r.) într-o verificare sau în punerea în executare a unor mandate, dacă găsesc infracţiuni, de exemplu de criminalitate transfrontalieră, informează DIICOT, dacă găsesc elemente de corupţie ale unui funcţionar, informează DNA sau alte infracţiuni – informează Parchetul şi MAI. Fiecare ştie exact cu ce se ocupă”, a adăugat senatorul PNL.
Întrebat când aşteaptă un răspuns din partea SRI, Chirteş a spus: „În această săptămână, astăzi sau mâine vom avea acest răspuns”. Referitor la măsurile care vor fi luate în cazul în care SRI ar confirma că există astfel de cazuri, Chirteş a spus că vor fi informate „cu celeritate” instituţiile abilitate ale statului – DIICOT, MAI, MAE.
Ciolacu spulberă zvonurile
Nu am astfel de elemente, dar sunt convins că, dacă ar fi existat, cei care ne asigură securitatea ne-ar fi transmis deja, a spus premierul Marcel Ciolacu, răspunzând luni unei întrebări legate de posibila implicare a Rusiei în campania electorală din România.
„Eu ca și prim-ministru nu dețin aceste informații și sunt ferm convins că dacă ar fi existat astfel de inrformații aș fi avut astfel de informații atât eu, cât și președintele României”, a declarat Marcel Ciolacu. „S-au luat măsuri, în acest moment s-au luat măsuri. Cumva s-a întâmplat atât, că s-au luat măsuri, am oprit și tendința și am prevenit ca-n această perioadă de campanie să avem un astfel de fenomen”.
El a spus că toate instituțiile statului au fost implicate și că este interesat pentru că reprezintă Guvernul României ca alegerile să nu fie influențate prin „lucruri neortodoxe”: „Asta e esența, nu cine a încercat, cine a vrut, de ce a vrut, când ești disperat mai folosești și astfel de lucruri”: