SONDAJ Peste 42% ar vota pentru Unirea Moldovei cu România. Dungaciu: „Maia Sandu are nevoie de susținerea României”

Încrederea moldovenilor în Maia Sandu „începe să se erodeze”, a declarat analistul de politică externă Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, care a adăugat că „cel mai îngrijorător este faptul că în primii cinci politicieni la capitolul încredere, patru sunt pro-est”. Dungaciu a prezentat datele Barometrului Socio-Politic privind evoluțiile economice, sociale și politice în Republica Moldova, percepția asupra războiului din Ucraina, relația cu România, Uniunea Europeană și Federația Rusă.

Potrivit sondajului, cetățenii din R.Moldova au cea mai mare încredere în Igor Dodon și Ion Ceban, actuala președintă Maia Sandu situându-se pe locul trei. Totuși, PAS, partidul Maiei Sandu, ar ieși pe primul loc la parlamentare, cu 23%, urmat de PSRM și Partidul Șor. De asemenea, moldovenii s-ar opune, în majoritate, aderării țării la NATO, iar 35,2% spun că au încredere în Vladimir Putin. Totodată, 35% ar vota pentru unirea cu România, un procentaj în creștere față de sondajele anterioare. Întrebat care sunt șansele ca actuala guvernare să-și mențină puterea în sondaje, Dan Dungaciu a răspuns că Maia Sandu ”nu are nevoie de ode” pentru a câștiga următoarele alegeri.

„Maia Sandu are nevoie de susținere pentru alegerile prezidențiale desfășurate înainte de cele parlamentare, un pic de eficiență și de sprijin din partea României pentru Republica Moldova. Nu e o chestiune că România se duce acolo că vrea România și că ar fi bine pentru România, trebuie sa fie bine pentru Republica Moldova. Toate astea trebuie să fie ca ancore, arunci o ancoră și ții mai aproape R. Moldova de Uniunea Europeană și România. Trebuie să fie o instituționalizare a relației bilaterale nu doar vizite reciproce”, a spus Dungaciu.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R.Moldova, atunci în Legislativ ar accede trei partide. Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține 23,0%, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – 18,2%, iar Partidul „Șor” (PȘ) – 8,4%. 14,6% nu ar merge la vot, iar 17,9% – nu știu. Analizând numărul celor deciși, în Parlament ar accede patru partide: PAS – 36,5%, PSRM – 28,9%, PȘ – 13,3%, Partidul Comuniștilor – 6,8%.

Potrivit analistului politic român Dan Dungaciu, având în vedere situația de astăzi, dacă ar avea loc alegeri, atunci cel mai probabil în Parlament ar fi creată o coaliție pro-Est. ”E foarte greu să te gândești, ca partid, că la viitoarele alegeri, cu toată diaspora care se prezumă că ar fi toată cu PAS, să obții încă o dată 50 %”, a precizat Dan Dungaciu.

5

Igor Dodon, Ion Ceban și Maia Sandu sunt politicienii care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor din R.Moldova, se mai arată în Barometrul Socio-Politic. Igor Dodon se bucură de 14,3% „foarte multă încredere”, iar de 26,1% – oarecare încredere. Ion Ceban a înregistrat 15,4% și 21,7%, iar Maia Sandu – 18,1% și 17,6%. Vladimir Voronin este pe locul patru – cu 10,1% și 20,7%, iar Ilan Șor – pe cinci, cu 8,4% și 19,4%.

Maia Sandu și actualul partid de guvernare „se erodează”, a concluzionat Dan Dungaciu. „Începe să se erodeze… E îngrijorător nu faptul că Maia Sandu e pe locul trei, ci faptul că în primii cinci politicieni patru sunt pro-est”, a explicat el.

WhatsApp Image 2022 11 25 at 16.08.39

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul privind Unirea R.Moldova cu România, peste 42% din cetățeni ar vota „Pentru”.  Astfel, din numărul respondenților deciși, 42,5% au spus că ar vota Unirea. Totodată, 57,5% au spus că ar vota împotrivă. Totodată, alți 29,1% din respondenți au declarat că ar vota aderarea R.Moldova la NATO.

România, este țara care ajută cel mai mult R. Moldova, susțin cetățenii moldoveni. Fiind întrebați, care este țara care ajută cel mai mult Republica Moldova în prezent, practic, fiecare al treilea respondent (29,7%), a spus că aceasta este România. Alți 24,1% au spus că, cel mai mult, R.Moldova este ajutată de UE. Totodată, 9% susțin că Rusia este cea care ajută cel mai mult R.Moldova.

În privința încrederii în liderii străini, moldovenii l-au pus pe primul loc pe Klaus Iohannis (35,4%), urmat foarte aproape de Vladimir Putin (35,2%), pe locul trei fiind Emmanuel Macron (34,5%).

Sondajul este realizat de CBS Research la comanda Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale – IDIS „Viitorul”, din Republica Moldova și a Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), din România. Datele sunt culese din teren în perioada 30 octombrie – 20 noiembrie 2022, în Republica Moldova, într-un eșantion național.

Autor: Carmelina Burdeniuc, studentă anul II, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

3
image 1
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *