Sfârșit politic brutal pentru Iohannis. Nici o șansă de candidatură la parlamentare
Biroul Electoral Central a adoptat vineri o decizie cu un punct de vedere în cazul solicitării liberalilor privind candidatura şefului statului la alegerile parlamentare, potrivit unor surse din BEC. Decizia urmează să fie publicată. Potrivit deciziei BEC (majoritate de 10 la 5), legea electorală nu are nevoie de modificări pentru ca președintele să candideze la alegerile parlamentare, astfel că demersul PNL este inutil.
Potrivit deciziei BEC, legea electorală nu are nevoie de modificări pentru ca președintele să candideze la alegerile parlamentare, astfel că demersul PNL este inutil. BEC a stabilit că pe lista unui partid poate candida orice personă care are apartenență politică, deci se bucură de susținerea respectivului partid chiar dacă nu este membru de partid. Președintele poate fi astfel prezent pe lista de candadați ai unui partid, prin decizia partidului, de vreme ce Legea fundamentală interzice doar calitatea de membru de partid, nu apartenența politică a președintelui.
PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de „candidat independent”. Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Între timp, președintele Iohannis a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare. Nu e prima dată când Klaus Iohannis declară acest lucru, însă e primul comunicat asumat oficial de Administrația Prezidențială.
„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a transmis acesta printr-un comunicat de presă.
„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în perioada următoare pentru o discuție care va avea loc în România, dacă este despre România. Dar despre această lege, pot să vă spun și acum, că pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc eu, personal, să existe”, a spus Klaus Iohannis, la New York.
Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat – Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu – au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:
„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Nici măcar la Sibiu nu mai are loc pe liste
Portița care îi putea asigura totuși un loc în Parlamentul României șefului statului s-a închis. Șeful Federației Germanilor (FDGR) a anunțat ca nu va accepta ca președintele Klaus Iohannis să își găsească refugiu pe listele germanilor pentru Camera Deputaților, potrivit Turnul Sfatului. Klaus Iohannis nu va fi susținut de FDGR la alegerile parlamentare, în cazul în care acesta decide să candideze independent, susține deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al minorității germane, ales pe lista FDGR.
„Nu am auzit așa ceva (n.r. de ideea ca Iohannis să fie susținut la alegerile parlamentare de FDGR). Noi am decis încă din primăvară lista de candidați. Am depus-o la Biroul Electoral Central miercuri și azi, la ora 12, este ședința de validare. Lista începe cu mine și continuă cu Thomas Șindilariu, Andreea Ross și Christine Manta Klemens. BEC va valida aceste candidaturi.Domnul Iohannis poate să candideze independent susținut de PNL, acesta este partidul dânsului. FDGR are astăzi consiliul director la Sibiu și nu avem pe ordinea de zi așa ceva, sincer nici nu văd de ce ar face asta, eu cred că sunt șopârle de presă”, a declarat Ganț pentru Turnul Sfatului.
Partidul Național Liberal vrea să afle dacă președintele Klaus Iohannis poate participa la alegerile parlamentare din acest an ca independent pe listele PNL, fără să demisioneze din funcția de președinte. Iohannis ar vrea să fie senator pe lista partidului, astfel încât să fie viitorul președinte al Senatului, după ce își încheie mandatul de președinte.
În acest sens, PNL a solicitat Biroului Electoral Central un punct de vedere pentru posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din decembrie.
Sesizarea liberalilor ar fi trebuit discutată încă din ședința de luni a Biroului Electoral Central, însă a fost amânată pentru joi din cauză că reprezentantul PNL în BEC a lipsit. Ședința a fost reprogramată pentru joi, iar ulterior a fost mutată vineri după corespondența eșuată dintre PNL și BEC. Reprezentantul PNL în BEC ar trebui să argumenteze și să susțină solicitare PNL.