Iohannis, la ultimul discurs ca președinte la ONU. „Nu doresc o lege pentru mine și voi avea grijă ca această lege să nu existe” – VIDEO

iohannis 1

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la tribuna ONU, că România sprijină pe deplin inițiativa de pace a președintelui Zelenski: „Uitaţi-vă la consecinţele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa”, a spus Iohannis în ultimul său discurs din Adunarea Generală a ONU în calitate de preşedinte al României.

România a acordat un sprijin puternic şi multidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atât timp cât va fi nevoie. În acelaşi timp, România îşi va continua sprijinul necondiţionat pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară de acest război”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului român a evidenţiat rolul crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina jucat de România prin porturile sale de pe Dunăre şi de la Marea Neagră.

Un conflict pe termen lung este inacceptabil şi trebuie să rămânem ferm pe poziţie. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, determinate să respecte dreptul internaţional şi Carta ONU. România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a Preşedintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă şi este în deplin acord cu Carta ONU şi cu dreptul internaţional”, a mai spus Iohannis în discursul său.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri într-un discurs la tribuna ONU, la New York, că țara sa, aflată de peste doi ani și jumătate în război cu Rusia, nu va accepta „niciodată” un acord de pace care să îi fie „impus” de marile puteri, relatează AFP, conform AGERPRES. Denunțând în fața Adunării Generale a ONU „războaiele coloniale și comploturile marilor puteri în detrimentul țărilor mici”, Zelenski a insistat că „ucrainenii nu vor accepta niciodată” un eventual acord de pace cu Moscova care să le fie „impus”.

Președintele Ucrainei și-a început discursul în fața Adunării Generale a ONU amintind despre „ziua în care tancurile rusești au tras direct în centrala nucleară de la Zaporojie”. Armata rusă a luat cu asalt centrala „cu brutalitate” și fără să se gândească la consecințele potențial „dezastruoase”. A fost „unul dintre cele mai îngrozitoare momente ale războiului”, a spus Zelenski. Iar acesta este motivul – a subliniat liderul ucrainean – pentru care siguranța nucleară joacă un rol esențial în Formula de pace pe care a prezentat-o. „Majoritatea lumii înțeleg care este miza”, a spus el. De altfel, Volodimir Zelenski l-a acuzat totodată miercuri pe omologul său rus Vladimir Putin că plănuiește atacuri asupra infrastructurii nucleare a Ucrainei.

„Am primit recent noi informații alarmante de la serviciile noastre de informații. Putin pare să planifice acum atacuri asupra instalațiilor noastre nucleare și infrastructurii acestora”, a afirmat Zelenski în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU.

Conflictul din Gaza

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri la ONU despre conflictul din Fâşia Gaza şi a îndemnat la încetarea ostilităţilor, exprimându-şi susţinerea pentru soluţia celor două state.

„În urmă cu aproape un an, atacul odios comis de Hamas împotriva civililor israelieni a şocat lumea. Ca urmare a spiralei de violenţă care a urmat, acţiunile noastre bazate pe rezoluţiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze. Încetarea ostilităţilor, eliberarea în siguranţă a tuturor ostaticilor şi facilitarea transportului în siguranţă a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative pe care nimeni nu le poate nega”, a arătat Iohannis în Adunarea Generală a ONU.

În plus, susţinem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluţia celor două state, coexistând în pace şi securitate, în interiorul unor frontiere sigure şi recunoscute. Protejarea tuturor civililor trebuie să rămână obiectivul nostru comun. Acțiunile noastre bazate pe rezoluțiile Consiliului de Securitate trebuie să prevaleze în fața spiralei de violență care a urmat. Încetarea ostilităților, eliberarea în siguranță a tuturor ostaticilor și facilitarea transportului în siguranță a ajutorului umanitar pentru civilii din Gaza sunt imperative nenegociabile. În plus, susținem toate eforturile de reluare a procesului politic bazat pe soluția celor două state, coexistând în pace și securitate, în interiorul unor frontiere sigure și recunoscute. În general, în întreaga lume, există apeluri alarmante pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, sub multe forme și având rădăcini în cauze diferite. Există un sentiment al urgenței care rămâne fără răspuns. Prevenirea conflictelor și menținerea păcii sunt instrumente esențiale în această privință. În același timp, trebuie să sprijinim cooperarea cu organizațiile regionale, având în vedere rolul lor în prevenirea, menținerea și impunerea păcii”, a pledat preşedintele României.

Vizele pentru SUA: „Sunt mulțumit de cum s-a lucrat, s-au străduit foarte tare

Klaus Iohannis afirmă că se așteaptă datele oficiale privind evoluția ratei de respingere a cererilor de viză pentru a putea avea o perspectivă concretă asupra posibilității ridicării vizelor de SUA pentru români. Președintele se declară mulțumit de munca celor responsabili de acest demers tehnico-diplomatic.

„S-a lucrat foarte intens pe conștientizare, pe informarea publicului, și se pare că avem șanse și aici. Sigur, urmează încă analize, măsurători, concluzii. Dar pot să spun că sunt foarte mulțumit de cum s-a lucrat în această speță. Și cei de acasă s-au străduit foarte tare, și cei de aici s-au străduit foarte tare. Și chiar cred că informarea publicului a fost punctul cheie pentru a avea o rată de refuz mult, mult mai mică. Știți că întreaga chestiune ține de așa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele”, a declarat Klaus Iohannis, la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

Iohannis vrea să lase România în Schengen la final de mandat

Președintele Klaus Iohannis afirmă că România are șanse să intre în spațiul Schengen și cu frontierele terestre în 2024, în ciuda faptului că funcția de comisar european responsabil de acest dosar va reveni cel mai probabil Austriei, țară care a blocat anterior acceptarea României.

Este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România. Să știți că s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv. Nu pot să spun că există garanții, dar există șanse destul de bune ca încă din acest an să facem următorul pas. Dar până atunci mai este nevoie de foarte multe discuții și de foarte multe negocieri, dar suntem foarte angajați în acest demers”, a declarat Klaus Iohannis, la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU.

România este în Schengen începând din 31 martie, dar doar cu granițele aeriene și maritime. Decizia a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. La frontierele terestre, însă, controalele există în continuare pentru că Austria continuă să se opună aderării depline a României la Schengen.

„Nu doresc o lege pentru mine și voi avea grijă ca această lege să nu existe”

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o primă reacție cu privire la „legea PNL” care îi permite să candideze la alegerile parlamentare: „Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în perioada următoare pentru o discuție care va avea loc în România, dacă este despre România. Dar despre această lege, pot să vă spun și acum, că pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc eu, personal, să existe”, a spus Klaus Iohannis, la New York.

Întrebat de jurnalist dacă există o altă soluție juridică, președintele a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.

Liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat – Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu – au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, care are un articol unic şi introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Propunerea creează premisele candidaturii lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare. Consiliul Legislativ a avizat cu observaţii propunerea PNL, apreciind însă că „preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”.

Consiliul Economnic şi Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii PNL. „Independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă şi ”nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislaţiei electorale.

„Până la urmă, avem nevoie de o guvernare”

Aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis anunță că va avea discuții cu liderii PSD și PNL la întoarcerea în țară. Deși afirmă că atacurile de campanie sunt normale, președintele susține că este nevoie și de o guvernare. Acesta nu exclude nici continuarea coaliției PSD-PNL după alegeri.

„În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament și de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliții care dau guvernarea. Este cam de vreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campane și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă”, a declarat Klaus Iohannis.

Anterior, într-un interviu acordat miercuri, Nicolae Ciucă fost întrebat dacă nu va mai funcționa coaliția PSD-PNL după alegeri. „La cum arată lucrurile acum, mai mult ca sigur”, a răspuns Ciucă.

Liderii PSD și PNL sunt în conflict deschid după ce social-democrații au decis, luni, cu unanimitate de voturi, să se opună amendamentului ce i-ar permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe listele unui partid.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One Comment

  1. Așa face vulpea când n-ajunge la struguri . Bine , dacă se sucește ceva , mai vedem , că și la imunitate a promis cu mâna pe penis , că renunță imediat după ce va fi ales . Cum să nu-ți fie scârbă ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *