Senatorul Aelenei, despre „învinovăţirea prin asociere”: „Astăzi, să spui că ai origini ruse a devenit aproape ruşinos, dacă nu chiar periculos!”

Sunt rus-lipovean! Şi simt nevoia să vorbesc despre problema cu care se confruntă lipovenii acum: învinovăţirea prin asociere”, transmite senatorul constănțean al Alternativei Drepte, Evdochia Aelenei. Aceasta, originară din jud. Tulcea, arată faptul că, pe fondul războiului din Ucraina, rușii lipoveni se… autoînvinovățesc, țin capul la cutie – cum s-ar zice – din cauza unei temeri… inexplicabile. „De când a început războiul am fost întrebată: eşti cu ruşii?”, subliniază senatorul un astfel de clișeu și o atmosferă introdusă în sânul comunității, care ar trebui să… dispară:

Sunt lipoveancă din Dobrogea, comuna Carcaliu, jud. Tulcea şi sunt mândră de originile şi educaţia mea. În zilele noastre, să spui că ai origini ruse a devenit aproape ruşinos, dacă nu chiar periculos. În contextul războiului din Ucraina, mii de lipoveni poartă o povară grea. Aşa cum au procedat comunităţile de ruşi lipoveni din România, şi eu m-am alăturat la strângerea de ajutoare, am găzduit familii de ucraineni în locuinţele mele, am tradus în cadrul Complexului Expoziţional din Constanţa unde se strângeau ajutoare constând în haine şi alimente. Am făcut legătura refugiaţilor cu o clinică privată ce le-a oferit asistenţă medicală gratuită. Au fost zile grele, lucram 3 zile la Bucureşti, iar restul eram la Complexul Expoziţional Constanţa. De când a început războiul am fost întrebată: eşti cu ruşii? Sunt cu ruşii, şi cu ucrainenii, cu turcii, italienii, grecii, cu toate popoarele care îşi doresc să trăiască într-o lume liberă, unde drepturile sunt respectate, unde există egalitate în şanse şi iubire faţă de semeni. Dar sunt mai ales cu românii. Pentru că reprezint o Dobroge multiculturală, formată din multe grupuri etnice, unde am învăţat ce înseamnă unitate în diversitate. Vă spun aceste lucruri ca să ştiţi că ruşii lipoveni ajută mamele ucrainene şi copiii acestora. Nu este dreaptă condamnarea lor pentru acţiunile unui tiran ce şi-a subjugat poporul şi încearcă să facă la fel cu cele vecine. Şi ei, şi eu, detestăm acest război de când a fost pornit! Mă rog la Dumnezeu să se termine cât mai repede!”, a transmis senatorul Aelenei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *