Șeful mercenarilor Wagner, anunț terifiant: „Bătălia de la Stalingrad a fost UȘOARĂ în comparație cu ce se apropie!”

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigozin, este auzit într-o înregistrare video apărută recent cum îi avertizează pe recruții care vor lupta în Ucraina. El anunță o mare bătălie la Soledar, în estul regiunii Donețk. Forțele Wagner au fost angajate într-un război intens în efortul de a prelua controlul asupra orașului minier de sare. Prigozhin este auzit spunându-le recruților săi că, în comparație cu Soledar, Stalingradul „se odihnește”, informează publicația Sky News.

Aceasta este o referire la o bătălie cheie – considerată de mulți istorici ca fiind cea mai importantă bătălie din cel de-al Doilea Război Mondial – în care Germania nazistă a fost în cele din urmă învinsă de forțele rusești. Desfășurată în orașul cunoscut în prezent sub numele de Volgograd, în a implicat lupte intense, corp la corp. A fost cea mai sângeroasă bătălie din timpul războiului și una dintre cele mai sângeroase din istoria războiului – cu aproximativ două milioane de morți.

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigozin, a pierdut puterea și autoritatea în ochii președintelui rus Vladimir Putin din cauza încercărilor nereușite de a captura Bakhmut, arată ultima analiză publicată de Institutul pentru Studiu Războiului (ISR). În opinia analiștilor, Putin a făcut probabil apel la Prigozin și la generalul de armată Serghei Surovikin pentru ca primul să cucerească cât mai mult teritoriu, iar cel de-al doilea să „rupă” moralul ucrainenilor cu atacuri masive cu rachete.

„Ambele încercări au eșuat, deoarece încercările lui Prigozin de a captura Bakhmut s-au încheiat, iar campania aeriană a lui Suroviyn nu a făcut altceva decât să aducă suferință civililor ucraineni, cheltuind cea mai mare parte a stocurilor de rachete ghidate de precizie ale Rusiei”, a explicat ISR.

Cu toate acestea, Prigozin însuși a decis că are suficientă autoritate pentru a-l contesta pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu pentru supremație în treburile militare, arată sursa citată. Analiștii consideră că astfel de speranțe sunt în zadar, deoarece Putin s-a concentrat din nou pe armata regulată. Nu este exclus în acest sens ca Evgheni Prigozin să fie retras de pe front, chiar dacă trupele sale o să rămână în Ucraina.

Steaua lui Evgheni Prigozhin a început să apună după luni de zile de aparentă ascensiune, în urma eșecului său de a-și îndeplini promisiunile de a captura Bakhmut cu propriile forțe. Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigozhin și la aliatul declarat al lui Prigozhin, generalul de armată Serghei Surovikin, pentru a continua eforturile de a câștiga teren și de a frânge voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce armata convențională rusă a culminat și, într-adevăr, a suferit eșecuri dezastruoase. Ministerul rus al Apărării și Statul Major General, condus de Serghei Șoigu și, respectiv, de generalul de armată Valeriy Gerasimov, și-au îndreptat atenția spre mobilizarea rezerviștilor și recruților ruși și spre stabilirea condițiilor pentru îmbunătățirea performanțelor armatei ruse convenționale, dar aveau puține speranțe de a realiza ceva decisiv în toamna și la începutul iernii anului 2022. Se pare că Putin a decis să le dea lui Prigozhin și Surovikin o șansă de a arăta ce pot face cu prizonieri mobilizați, pe de o parte, și cu o campanie aeriană brutală care vizează infrastructura civilă ucraineană, pe de altă parte. Ambele eforturi au eșuat, deoarece încercările lui Prigozhin de a cuceri Bakhmut au culminat, iar campania aeriană a lui Surovikin nu a realizat mai mult decât să provoace suferință civililor ucraineni, cheltuind în același timp cea mai mare parte din stocurile rămase de rachete de precizie ale Rusiei. Prigozhin pare să fi decis în această perioadă că steaua sa era într-adevăr în ascensiune și că ar putea să-l provoace pe Gerasimov și chiar pe Shoigu pentru preeminența în afacerile militare rusești. Aceste speranțe par acum să fi fost iluzorii”, se arată în analiză.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *