Se fac înțelegeri la nivel înalt, în privința Ucrainei. Administrația Trump: „Kievul trebuie să fie realist. Crimeea e pierdută”

trump putin

Un consilier principal al președintelui ales Donald Trump a spus că Ucraina trebuie să fie „realistă” în ceea ce privește obiectivele sale pentru război, adăugând că peninsula Crimeea ocupată de ruși a fost „pierdută”, potrivit kyivindependent. Vorbind la BBC pe 9 noiembrie, strategul partidului republican Bryan Lanza a spus că administrația Trump îi va cere președintelui Volodymyr Zelensky să prezinte o „viziune realistă pentru pace”.

Când Zelensky spune că vom opri această luptă, va fi pace doar odată ce Crimeea va fi înapoiată, avem vești pentru președintele Zelensky: Crimeea a dispărut”, a spus el.

Rusia a invadat și apoi a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014. Conducerea Ucrainei a declarat public că intenționează să restabilească granițele țării din 1991, care include eliberarea Crimeei și a părților din Donbas ocupate de Rusia din 2014.

Lanza nu a făcut referire la Donbas în timpul interviului, dar a spus că întoarcerea Crimeei „nu este scopul Statelor Unite”.

În ciuda faptului că trupele americane nu au fost niciodată dislocate în Ucraina și nici Kievul nu a solicitat vreodată atât de mult, Lanza a adăugat că Ucraina ar fi „pe cont propriu” dacă scopul ar fi „să lupte soldați americani pentru a recupera Crimeea”.

Trump l-a învins pe candidatul democrat și vicepreședintele Kamala Harris la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, adăugând și mai multă incertitudine pentru Ucraina, în timp ce se străduiește să-și imagineze viitorul.

Dacă avem o victorie, cu mult înainte de 20 ianuarie, înainte să preiau președinția, cu mult înainte de asta, cred că am putea găsi ceva care este bun pentru ambele părți”, a spus Trump, stând alături de Zelensky la New York în septembrie.

Rămâne neclar de ce Rusia ar dori să se oprească în faza actuală, deoarece forțele Moscovei sunt în momentul de față la apogeul ofensivei în 2024 și, se pare, încă mai au resursele pentru a continua lupta. Pe 9 noiembrie, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia este „gata să asculte” propunerile lui Trump, dar a adăugat că nu va exista o „soluție simplă”.

Rusia: „Se schimbă situația în Ucraina

Kremlinul a estimat că Donald Trump a arătat „semnale pozitive” în poziţia sa privind conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina, relatează AFP, informează Agerpres.

„Semnalele sunt pozitive. Trump, în timpul campaniei sale electorale, a spus că percepe acest lucru (conflictul din Ucraina – n.r.) prin intermediul unor acorduri. Şi că poate obţine un acord care să aducă pacea”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu difuzat duminică. „Vorbeşte despre pace, nu despre confruntare, nu despre voinţa de a produce o înfrângere strategică Rusiei, ceea ce îl distinge favorabil de administraţia actuală”, a adăugat el. Potrivit lui Dmitri Peskov, rămâne de văzut dacă Donald Trump „îşi va respecta declaraţiile” din campanie.

După victoria de marţi, în alegerile prezidenţiale, a lui Donald Trump, se ridică întrebarea privind continuarea susţinerii americane, care a permis Ucrainei să reziste trupelor ruse din februarie 2022. Miliardarul republican a promis în mai multe rânduri că va găsi rapid o soluţie la acest conflict devastator, fără a explica însă cum va proceda, notează AFP.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *