SCUTIRE de impozit pentru pensiile sub 3.000 de lei. Sindicatele vor aceeași măsură și pentru salarii

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” cere guvernului să abordeze unitar măsurile de compensare a efectelor inflaţiei, pentru toate categoriile de venituri, arată un comunicat. La nivelul guvernului, se discută neimpozitarea pensiilor până la pragul de 3000 de lei, de la 2000 de lei în prezent. „Preocuparea pentru a compensa erodarea veniturilor din pensii este salutară. Este extrem de îngrijorător însă că nu vedem preocupare şi în cazul veniturilor din salarii. Majoritatea angajaţilor au venituri extrem de mici şi văd în fiecare zi cum acestea li se micşorează sub asaltul preţurilor”, arată comunicatul, care apreciază că orice măsură de combatere a efectelor inflaţiei trebuie aplicată şi salariaţilor sau altor categorii de lucrători.

În politica de ocupare, Ministrul Muncii pare absent şi nu şi-a exprimat punctul de vedere. Spre exemplu, măsura supra-taxării contractelor de muncă part timp a fost adoptată din pure raţiuni fiscale, de către ministerul finanţelor, fără o intervenţie a Ministerului Muncii care să protejeze salariaţii. Sunt, într-adevăr, nenumărate abuzuri privind utilizarea contractelor parţiale pentru o muncă care se desfăşoară în realitate 8 sau chiar 10 ore zilnic. Le-am reclamat adesea. Însă există instrumente specifice de control, pe care statul de fapt nu le utilizează. Ministrul finanţelor afirmă că discută acum ridicarea acestui prag de neimpozitare a pensiilor cu ministerul Muncii, “care are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi date privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, coşul de consum, care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie ajutaţi.” Oare datele privind salariile extrem de mici, valoarea coşului minim, dublă faţă de salariul minim, rata sărăciei în muncă lipsesc de la Ministerul Muncii?”, spune documentul. “Este o perspectivă greşită şi extrem de dăunătoare. Guvernul nu este un agent de caritate care “ajută” cetăţenii la greu. Rolul său e să ia măsurile necesare pentru a asigura un nivel de trai decent. Fără discriminare. Asta poate să însemne de pildă să taxexe suplimentar veniturile unor companii care fac profituri imense din această criză”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei Cartel ALFA.

Confederația cere adoptarea unor măsuri sociale în sprijinul lucrătorilor, printre care actualizarea urgentă a salariului minim astfel încât să acopere creşterea de preţuri. „Atragem atenţia că măsurile sociale propuse de guvern ignoră complet lucrătorii, tocmai cei care contribuie cel mai mult la buget!”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *