Coaliția, pe urmele lui… Ceaușescu: 100 de lei în plus la pensie pentru un milion de pensionari

Coaliția de guvernare stă pe un butoi de pulbere. Liberalii și social-democrații nu se înțeleg deloc pe tema majorării pensiilor. În timp ce ministrul Finanțelor spune că pensiile vor crește de la 1 ianuarie, anul viitor, premierul spune că mai întâi trebuie găsiți bani pentru acest lucru. Discuții în contradictoriu sunt și pe tema eliminării impozitului pe venit pentru pensiile de până în 3.000 de lei. Dacă măsura s-ar aplica, peste un milion de pensionari ar câștiga aproximativ 100 de lei în plus la venitul lunar. Guvernul analizează creșterea pragului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%.

În sistemul public de pensii, la acest moment, pana la valoarea de 2000 de lei nu este impozitat. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută”, susține ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul ia în calcul să elimine impozitul pentru pensionarii care au venituri mai mici de 3000 de lei.

Ceea ce vă pot spune este că trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, trebuie să vedem care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți la modul în care cheltuim banii de la bugetul de stat”, susține premierul.

Spre deosebire de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu nu recunoaște că au discutat despre intrarea în vigoare a acestei măsuri de la 1 ianuarie anul viitor.

„Indexarea pensiilor categoric va fi făcută. Vom vedea dacă venim cu o majorare a tuturor pensiilor sau mergem în continuare focusati pe cei cu venituri mici și medii”, spune Ciolacu.

Pensiile nu vor fi majorate la 1 septembrie

Mai devreme de anul viitor, pensiile nu vor fi însă crescute. Posibilitatea să fie mărite de la 1 septembrie pică, spun surse guvernamentale.

Cu siguranță pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023. O creștere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puțin pe al doilea semestru sa fie compensată”, spune ministrul Adrian Câciu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *