Șantierul de pe bd. Brătianu începe cu mari probleme. Primarul Chițac, în „dezbateri istorice” cu USR: „În Ardeal, străzile sunt mai bune pentru că a fost Imperiul Austro-Ungar. La noi sunt mai… turcești, ca să zic așa…” – DOCUMENT

|
chitac

Consilierii locali municipali s-au reunit marți în ședința ordinară pe luna februarie cu prilejul căreia au adoptat o serie de proiecte, printre care și cel privind „aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico – economici pentru obiectivul de investiţii „Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa, Bulevardul I.C. Brătianu””, proiect inițiat de primarul Vergil Chițac.

Dezbaterile au fost intense, inclusiv pe palier… istoric. Înainte de vot, liderul consilierilor USR, Dumitru Caragheorghe, a anunțat faptul că se va abține la acest proiect:

„Am cerut la începutul ședinței retragerea proiectului de pe ordinea de zi, pentru că noi am constatat o serie de deficiențe și nu ne dorim să pornim cu un proiect deficitar, așa cum am avut de-a lungul timpului la Constanța. Deși s-a strigat de la bun început că au probleme, s-a continuat cu ele și ulterior lumea și-a dat seama că sunt probleme în implementare”, a spus Caragheorghe.

Consilierul USR Cristiana Popescu a explicat poziționarea partidului:

„Avem de învățat din proiectele Lăpușneanu și Ferdinand, care au generat o mulțime de nemulțumiri din partea constănțenilor. Pe lângă erorile grafice prezentate în planșele încărcate pe site, am identificat o serie de elemente care trebuie clarificate înainte de a fi aprobate. Pistele pentru biciclete nu sunt continue și nu fac legătura cu Valu lui Traian, pe lângă dezavantajul de a fi amplasate pe trotuar au o bandă pe sens, apoi apar cu dublu sens, apoi dispare un sens, apoi dispare de tot, fără a fi semnalizate sau legătură între ele… Banda destinată transportului în comun nu este continuă, dispar sensurile giratorii și posibilitatea de a vira la stânga, iar linia dublă continuă este pe distanțe prea lungi, pe anumite tronsoane dispare trotuarul! Nu știu dacă este o eroare grafică… pe un anumit tronson pista de biciclete este în imediata vecinătate a proprietăților private, ceea ce poate genera accidente. Vor fi desființate locurile de parcare, cu care am putea fi de acord doar dacă – în paralel cu acest proiect – se desfășoară proiecte menite să compenseze măcar o parte a locurilor de parcare. Bd. I.C. Brătianu pleacă din Casa de Cultură, zonă aglomerată și importantă, nu putem să ignorăm pur și simplu locurile de parcare și ar fi pueril să ne imaginăm că vor dispărea peste noapte și mașinile!”, a spus consilierul Popescu.

În apărarea proiectului a intervenit directorul executiv al Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene din cadrul Primăriei, Ani Merlă, vorbind despre… viitoare parcări:

Deci… aș dori să reamintesc faptul că bd. Brătianu nu are de-a face cu Casa de Cultură… În al doilea rând, avem politici, la nivelul Constanței și zonei metropolitane există un plan de mobilitate urban-durabil, aprobat de BERD cu Ministerul Administrației, accesăm fonduri europene și buget și încercăm să îl punem în aplicare. Pistele de biciclete – nu susțin faptul că sunt nesemnalizate, au prevăzute indicatoare de circulație și semnalizare, unde se întrerup la trecerile de pietoni. Nu dispare banda de autobuz, așa cum s-a aprobat pentru șos. Mangaliei, unde fizic drumul se îngustează s-a acceptat share space, autobuzul și autoturismul vor circula pe prima bandă. Locurile de parcare – am discutat de mai multe ori, există identificate anumite locuri, spații din domeniul public pentru care există și reglementări de urbanism și care, din buget local sau alte surse, vor fi realizate parcări pentru rezidenți”, a spus Ani Merlă.

Imperiul Austro-Ungar vs. Imperiul Otoman. A câștigat… Imperiul Britanic

În ceea ce privește organizarea bd. Brătianu din municipiul Constanța, primarul Chițac a dat vina pe… Imperiul Otoman, susținând faptul că infrastructura rutieră de pe litoral nu poate fi comparată cu cea din Ardeal, unde au lucrat cei din imperiul Austro-Ungar, în Constanța fiind vorba de străzi mai turcești:

„Proiectul este în concordanță cu planul de mobilitate urbană pe care l-am votat în CL și l-a asumat toată Constanța, altfel nu puteam să primim finanțarea. Se va finanța pe exercițiul 2021 – 2027, încă nu s-a deschis call-ul, dar noi îl maturizăm. Când obținem finanțarea să fim rapizi și să facem licitația de execuție. Mă nedumerește totuși… de ce nu ați avut discuțiile astea înainte? Aveți viceprimar, aveți acces în primărie… De ce nu discutăm înainte de a apărea ele? Slavă Domnului, nu sunteți în opoziție, sunteți la putere! (…) Nu confundați orașele din Transilvania, Banat, care au fost făcute după o arhitectură acum sute de ani, când stăpânea Imperiul Austro-Ungar, de-aia ele și sunt avansate că nu au probleme cu cadastrul, față de noi, nu comparați bulevardele de acolo cu cele din Constanța, care, mă rog, ne place nu ne place, au avut o influență mai turcească să zicem…”, a spus Chițac.

Primarul a fost contrazis imediat de Caragheorghe:

„Constanța este dezvoltată din sec. XIX pe planurile proiectanților britanici și ulterior are o dezvoltare urbanistică mult mai aerisită decât multe orașe din Transilvania și nu mai zic din Vechiul Regat. Vă contrazic categoric!”, a replicat Caragheorghe.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 18 voturi pentru și 9 abțineri.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *