Rușii au prins un spion de rang înalt al SUA: Lucra în centrul Moscovei și oferea informații americanilor

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a anunţat luni inculparea unui cetăţean rus, fost angajat al diplomaţiei americane în Rusia, arestat la începutul anului şi acuzat că a transmis Statelor Unite informaţii privind conflictul din Ucraina, relatează AFP, informează Agerpres. Într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi SUA, care susţin Kievul, sunt extrem de tensionate, FSB a cerut interogarea, lucru rar, a doi diplomaţi americani acuzaţi în acest caz.

La mijlocul lunii mai, Moscova a anunţat arestarea lui Robert Chonov, un fost angajat al Consulatului general american din Vladivostok (Orientul Îndepărtat), acuzat de „colaborare confidenţială cu un stat străin”.

Washingtonul a denunţat atunci acuzaţii „nefondate”. Potrivit unui comunicat difuzat luni, FSB a confirmat că Chonov a fost inculpat în baza acestui cap de acuzare şi riscă opt ani de închisoare. Agenţia de presă rusă RIA Novosti a difuzat luni un videoclip, filmat de FSB, care arată arestarea suspectului în subsolul unei clădiri. Pe străzi este vizibilă zăpadă, ceea ce sugerează că arestarea a avut loc în primăvară sau iarnă. În aceeaşi înregistrare, suspectul, aşezat la o masă, cu un microfon prins de tricou, face mărturisiri în faţa camerei.

Potrivit FSB, Robert Chonov a strâns din septembrie 2022 până la arestarea sa la o dată neprecizată informaţii pentru diplomaţia americană. El a desfăşurat aceste presupuse activităţi „pentru compensaţii materiale” şi la cererea unor „angajaţi din serviciul politic al ambasadei americane la Moscova Jeffrey Sullin şi David Bernstein”.

„Este prevăzută interogarea diplomaţilor americani menţionaţi mai sus şi convocări în acest sens au fost trimise ambasadei Statelor Unite la Moscova”, a adăugat FSB.

Potrivit Washingtonului, Robert Chonov a lucrat mai bine de 25 de ani pentru consulatul american de la Vladivostok, până în 2021, când Moscova a interzis angajarea cetăţenilor ruşi în misiunile diplomatice americane.

„Acuzaţiile împotriva lui Robert Chonov sunt complet nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Matthew Miller, în răspuns la inculpare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *