Rusia va ANEXA teritoriile ucrainene unde s-au desfășurat referendumurile. Putin va semna personal tratatele de aderare

Președintele rus Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care forțele sale armate le controlează, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

„Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri – n.r.)”, a anunțat Peskov în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Acesta a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15:00 (12:00 GMT) și că vor fi semnate acorduri „cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse”. Peskov a mai anunţat că Putin va susţine tot vineri un „amplu discurs”, după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare şi se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiţi de Moscova.

Ceremonia de semnare a tratatelor de aderare a noilor teritorii la Federația Rusă va avea loc vineri, 30 septembrie, la ora 15:00, în Marele Palat al Kremlinului, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

„Ceremonia de semnare a tratatelor de aderare a noilor teritorii la Federația Rusă va avea loc la Palatul Marelui Kremlin, în Sala Sfântul Gheorghe, la ora 15:00. Va fi un discurs voluminos al președintelui Putin la acest eveniment„, a declarat Peskov în cadrul unui briefing, potrivit agenției Interfax.

Peskov a subliniat: „Acesta nu este discursul președintelui în fața Adunării Federale, este foarte important să nu fie confundat, este un format diferit. Discursul prezidențial va avea loc mai târziu, vă vom informa în timp util.” Potrivit lui Peskov, „în marja” ceremoniei, președintele va discuta cu șefii republicilor populare Luhansk și Donețk, precum și cu liderii regiunilor Herson și Zaporojie.

Răspunzând la întrebări, secretarul de presă prezidențial a precizat că vorbea despre semnarea acordurilor „cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri și au cerut părții ruse să facă acest lucru”.

De asemenea, el a fost întrebat dacă Vladimir Putin intenționează să participe vineri seară la un miting-concert în Piața Roșie în sprijinul referendumurilor organizate în republicile din Donbas și în regiunile Herson și Zaporojie. „Vom raporta acest lucru în timp util”, a răspuns Peskov.

În seara zilei de 28 septembrie, Departamentul de Transport din Moscova a avertizat că traficul va fi blocat în centrul orașului începând cu ora 6. Restricțiile vor afecta mai multe străzi din Kitay-gorod și Zamoskvorechye. Serviciul Federal de Gardă a avertizat că accesul la mausoleul lui Lenin din Piața Roșie și la necropola din zidul Kremlinului va fi închis pe 29 și 30 septembrie.

Liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova pentru această ceremonie, după raportarea rezultatelor finale ale referendumurile ilegale organizate de Rusia în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, denunțate drept „simulacre” de Kiev şi Occident. Amintim că autoritățile de ocupație instalate de ruși în teritoriile pe care le controlează în aceste regiuni ale Ucrainei au anunțat în mod coordonat pe 20 septembrie că vor organiza referendumuri de unire cu Moscova, după luni de speculații în acest sens.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *