Românii, loviți de perspectiva… sărăciei: 60% dintre ei se așteaptă să vină zile și mai grele
Românii spun că nu mai au bani deloc din cauza exploziei prețurilor la energie și gaze, iar 60% dintre aceștia se așteaptă să vină zile și mai grele, potrivit unui studiu CEC Bank. Ne-am confruntat cu scumpiri masive de la chirii până la alimente, iar cheltuielile au depășit cu mult veniturile oamenilor. O mare parte dintre români se așteaptă ca situația financiară să se agraveze și mai mult în viitor.
Românii traversează o perioadă dificilă din cauza scumpirilor în lanț. Un sondaj făcut de specialiști ne arată care au fost cauzele care i-au împins pe oameni în sărăcie. Aproximativ 37% din respondenți dau vină pe prețurile în creștere la gaze și electricitate, cu un procent mai mic, puțin peste 33% spun că și prețurile crescute la alimente au avut un impact major, iar 22% dintre oameni sunt afectați de prețurile crescute la carburanți. În schimb creșterea dobânzii se situează pe ultimul loc cu un procent de doar 9,4%.
Oamenii sunt îngroziți că vine iarna, iar costurile vor crește și mai mult. Unii din ei nu știu dacă își vor putea permite să plătească facturile. Peste jumătate dintre românii care au participat la sondaj se așteaptă ca situația financiară să se înrăutățească și mai mult în perioada următoare. Iar în tot acest timp și analiștii economici ne spun că vom avea parte de scumpiri masive în continuare.
CAUZELE SĂRĂCIEI, PE CE DAU ROMÂNII VINA
– prețurile ridicate la gaze și electricitate – 36,7%
– prețurile uriașe la alimente – 33,2%
– prețurile mari la carburanți – 20,6%
– creșterea dobânzilor – 9,4%
În România, populația cu cele mai mici venituri cheltuie mai mult de trei sferturi din venituri pentru alimente și energie, cel mai mare procent din UE, iar creșterea prețurilor va face ca România să rămână țara cu cea mai mare rată a sărăciei absolute din Uniunea Europeană, arată un raport realizată de Joint Research Center, instituție din cadrul UE. Marea disparitate a structurii de consum în țările mai sărace din Europa Centrală și de Est implică faptul că gospodăriile cu venituri mici cheltuiesc probabil cea mai mare parte a bugetului lor pe necesități, arată raportul.
În România, de exemplu, ponderea combinată a cheltuielilor cu alimentele și energia este de 76,4% în prima chintilă de venit (prima chintilă este grupul de 20% din populație cu cel mai mic venit), scrie economedia.ro. Este cel mai mare procent din Uniunea Europeană, potrivit datelor agregate de JRC. După România, urmează Bulgaria, Lituania și Ungaria. La polul opus sunt Luxemburg, Țările de Jos și Finlanda.