România, „aspirator” de muncitori asiatici; „Infuzie” de lucrători din Nepal, Sri Lanka, India sau Bangladesh
Guvernul României a permis, în ultimii 3 ani, contingente de câte 100.000 de muncitori străini. Însă mulți dintre ei nu rămân în România, ci pleacă la muncă în alte țări din UE. Astfel că numărul cetățenilor străini (non-UE) cu drept de angajare valabil în România se ridică la 84.218 persoane, în creștere cu circa 10.000 de persoane în mai puțin de 1 an, arată datele analizate de Profit.ro. Majoritatea muncitorilor străini privin din Nepal (20.636), urmați de cei din Sri Lanka (16.115), India (8.306), Bangladesh (6.298) și Turcia (6.240).
Datele par să confirme astfel constatările autorităților din Bulgaria și România (ambele noi membre ale zonei europene de liberă călătorie Schengen), care se plâng tot mai frecvent de faptul că până la 40% dintre lucrători nu își încheie termenele contractelor înainte de a pleca în Europa de Vest.
Rata cumulată de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini care vor să se angajeze în România a ajuns în 2023 la aproape 30%, procent dublu față de anul 2022, potrivit datelor oficiale analizate de Profit.ro. Printre motivele refuzului s-au numărat lipsa documentelor care să ateste cunoașterea profesiilor, necunoșterea limbii engleze sau chiar suspiciuni de trafic de persoane sau risc la adresa securității naționale