Imigrările au emis aproape 78.000 de avize de angajare pentru străinii care doresc să lucreze în România
Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) anunţă că au fost emise peste 77.400 de avize de angajare pentru străinii care doresc să lucreze în România în primele nouă luni ale acestui an.
„În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., poliţiştii de imigrări au emis, la nivel naţional, 77.426 de avize de angajare în muncă pentru străinii care doresc să lucreze în România. Aceste avize au fost eliberate pentru diverse categorii de lucrători, reflectând dinamica pieţei muncii şi cererea de forţă de muncă în diferite domenii de activitate. Din totalul avizelor eliberate, cele mai multe au fost acordate pentru lucrători permanenţi, însumând 76.713 avize”, a transmis, sâmbătă, IGI, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, de asemenea, 310 avize au fost emise pentru lucrători înalt calificaţi, alte 214 avize au fost acordate pentru lucrători sezonieri, 151 de avize pentru lucrători detaşaţi, 37 pentru lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii) şi un aviz pentru lucrători transfrontalieri.
Guvernul a aprobat, pentru anul 2024, un contingent 100.000 de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Decizia a fost luată ca urmare a numărului mare de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent, dar și a numărului locurilor de muncă declarate vacante de angajatori.
Principala problemă a angajatorilor din România o reprezintă deficitul forţei de muncă, a afirmat, pe 11 octombrie, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
„În România, principala problemă a angajatorilor este deficitul forţei de muncă”, a declarat aceasta. Conform ministrului Muncii, companii mai mari sau mai mici din producţie, comerţ sau servicii, dar şi instituţii publice se confruntă în prezent cu un acut deficit al forţei de muncă. Este nevoie atât de ingineri, IT-işti, economişti, medici, cât şi de electricieni, sudori, lăcătuşi mecanici, dar şi de poliţişti sau lucrători în serviciile publice de urgenţă.