Rizea (REPER) deplânge RESPINGEREA proiectului pentru combaterea efectelor infertilității. „România se DEPOPULEAZĂ sub ochii noștri! Suntem fruntași la MORTALITATE!”

Recensământul persoanelor și locuințelor 2022 s-a încheiat. Apar și primele date, primele analize: suntem puțin peste 18 milioane. Despre natalitate, ce să mai vorbim: spor natural negativ de foarte, foarte mulți ani. România nu are nici o politică în acest sens, în afară de angajamente politice, niciodată duse la bun sfârșit. În acest context, deputatul constănțean al REPER, Cristina Rizea, a amintit faptul că proiectul pentru combaterea efectelor infertilității, pe care l-a inițiat, a fost respins în Parlament din cauza… orgoliului politic:

România îmbătrânește și se depopulează sub ochii noștri. Suntem pe locul 2 la mortalitate și pe locul 207 din 228 la natalitate, cu o rată negativă de creștere a populației de -1,09(locul 231 din 237). Cifrele provin din analiza recentă făcută de CIA(Central Intelligence Agency), analiză care vine să confirme ceea ce deja știm și vedem în jurul noștri. Nu e nevoie să cercetări științifice ca să vezi că populația activă, cu cel mai mare grad de fertilitate pleacă din țară, dovadă că anul trecut, în Diapora, s-au născut mai mulți copii decât în România. Țări precum Anglia, Spania, Franța, chiar și Ungaria sunt doar câteva exemple despre ce înseamnă ca stat să iei măsuri împotriva uneia dintre cele mai cumplite boli ale secolului care afectează 1 din 5 cupluri: infertilitatea. Procedurile de fertilizare in vitro, singura soluție pentru combaterea efectelor infertilității sunt în mai toate statele civilizate decontate din asigurările sociale, la fel ca orice alt tratament medical. La noi, proiectul de lege care vrea să instituie aceasta practică și anume decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Unic Național de Asigurări de Sănătate, proiect pe care l-am depus încă de anul trecut, a fost respins fără motiv de Senat și acum zace în sertarele comisiilor de la Camera Deputaților. Din ce motiv este ignorat un proiect bun care ar ajuta atâția oameni? Din orgoliu! Orgoliu politic care face ca acum pe masa guvernului să existe un proiect de hotărâre care prevedere acordarea unor vouchere, pe sistemul primul venit, primul servit. Foarte puține vouchere pentru că numărul lor a scăzut cu fiecare anunț făcut, de la 10.000 la 5000 la 2500 cel puțin pentru anul în curs. Sumele, la fel, s-au diminuat considerabil, de la decont integral( aproximativ 5000 de euro) la 3000 de euro. Nu este suficient! Voucherele depind în fiecare an de voința politică a ministrului sau a guvernului, de buget, de priorități. Nu e suficient! Știu foarte multe cupluri care stau ca pe ace, cu dosarele pregătite, le actualizează permanent cu analize și declarații la zi, doar doar vor apuca un loc dacă sunt îndeajuns de rapizi cu depunerea. Așa arată disperarea. Disperarea de a spera că actuala guvernare îți poate oferi un ajutor, după ce ai epuizat toate soluțiile financiare pentru procedurile costisitoare de fertilizare care îți pot oferi șansa de a avea un copil. Normalitatea nu înseamnă mila statului exprimată în vouchere. Normalitatea înseamnă decontarea procedurilor de fertilizare in vitro din Fondul Unic Național de Asigurări de Sănătate, la fel ca orice altă procedură medicală. Nu e mult, dar e un pas stabil, sigur spre inversarea declinului demografic în care ne aflăm și care se va accentua an de an”, a transmis deputatul Rizea.

Potrivit CIA The World Factbook, România a urcat pe locul 2 mondial la rata mortalității și coboară în coada clasamentului mondial la natalitate. Oficiali din Guvernul României confirmă informațiile și vorbesc despre „un declin demografic fără precedent”. Specialiștii celebrului serviciu de informații american, CIA, anunță că România se confruntă cu o îngrijorătoare criză demografică. Țara noastră a ajuns în topul țărilor cu cea mai mare rată a mortalității. Informațiile au fost publicate zilele trecute pe pagina de internet a CIA – The World Factbook. Cu 15,26 de decese la mia de locuitori, țara noastră a ajuns pe locul doi în clasamentul întocmit de specialiștii CIA referitor la rata mortalității.

România este depășită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalității de 16,39 decese la mia de locuitori. Din datele furnizate de CIA, Ucraina ocupă poziția a șasea în acest clasament al mortalității, cu 13,77 de decese la mia de locuitori, iar Rusia poziția a șaptea, cu cota de 13,36. De altfel, rata mortalității nu este singurul indicator care vorbește despre criza socio-demografică în România, potrivit informațiilor livrate de CIA.

Cu 8,76 nașteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar. Concret, România ocupă locul 207 din 228 de țări indexate. De asemenea, rata de creștere a populației (un alt indicator socio-demografic), măsurată de specialiștii CIA, indică faptul că România a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de țări indexate.

Informațiile CIA despre țara noastră vin în plin proces de verificare a datelor recensământului populației din România, care tocmai s-a încheiat. CIA The World Factbook este una dintre cele mai populare website-uri ale guvernului american. El conține numeroase date și informații publice despre toate țările lumii.

Studii recente ale Guvernului României, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, indică faptul că principalele cauze ale mortalității în țara noastră sunt bolile cardiovasculare, tumorile și bolile aparatului respirator. Potrivit unor măsurători similare din 2012, deci de acum 10 ani, publicate tot de CIA The World Factbook, România nu se afla între primele 10 țări cu cea mai mare rată a mortalității.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.