Relația cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena. Ciucă: „Vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen” – VIDEO

Tensiuni în ședința BPN al PNL la o zi după eșecul aderării României la spațiul Schengen. Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, și-a exprimat vineri nemulțumirea față de ministrul de Externe Bogdan Aurescu pe care îl vede responsabil de faptul că România a fost refuzată în Spațiul Schengen, susțin surse din PNL. Nica a mai punctat că Bogdan Aurescu nu este liberal și nici nu a venit la ședința BPN pentru a oferi explicații despre eșecul României. În acest context, el a cerut premierului evaluarea ministrului de Externe. „Noi suntem principalii afectați de eșecul Schengen”, a punctat Nica.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a sărit nervos în apărarea ministrului de Externe, spunând că „nu avem nevoie de analize interne”. „Nu discutăm despre Schengen! (…) Reveniți la subiect”, a spus premierul, avertizându-l că îl va da afară din ședință.

Premierul a spus înainte de ședința BPN că nu caută vinovați în țară după eșecul aderării României la spațiul Schengen. Ciucă a spus că România va continua demersurile pentru aderarea la Schengen și a făcut apel în continuare la „o abordare decentă și unitară pentru demersurile pe care urmează să le facem”.

Nu căutăm vinovați în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacție celor care s-au opus aderării noastre”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În schimb, liderul PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, i-a felicitat pe miniștrii Bode și Aurescu pentru eforturile depuse în dosarul Schengen. Premierul Nicolae Ciucă a spus că România va continua demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen și că va fi analizată și posibilitatea decuplării de Bulgaria.

„În acest moment, se discută cu instituțiile europene și cu președinția cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluțiile imediate care pot fi luate, și de asemenea discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea repunerii pe agenda Consiliuluia decizie de aderare”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar putea cere convocarea unui Consiliu JAI extraordinar, premierul a spus: „În acest moment, se discută la nivelul MAE și cu instituțiile europene care ar putea fi soluțiile și demersurile care să ducă la o decizie favorabilă. Altfel, să repunem pe agendă subiectul, în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea Românieri, nu cred că este oportun”.

Premierul a spus că trebuie analizată și decuplarea de Bulgaria, o măsură care nu ar presupune o reevaluare.

„Aceasta e o a doua măsură pe care trebuie să o analizăm, și anume deculparea de Bulgaria, pentru că aici este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual. Discutăm de poziții diferite, practic în 2012 când s-a realizat acest pachet în care am mers la tandem cu Bulgaria și de asemenea am avut și condiționalitatea MCV-ului. Astăzi România nu mai are raport pe MCV”, a mai declarat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că România continuă toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că, după votul din Consiliul JAI, „nivelul relaţiilor diplomatice cu Austria va scădea”, dar demersurile pentru intrarea în Schengen vor continua.

„În continuare, aşa cum am discutat cu preşedintele României, cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Este nevoie să continuăm acest demers, din respect pentru români”, a afirmat Nicolae Ciucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *