Ciucă, reacție la eșecul aderării la Schengen: „Vă asigur că vom continua!” – VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=zSVWCApH70s

Premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut o scurtă declarație de presă, după eșecul României de a adera la spațiul Schengen:

Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească. Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre. România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a spus Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. „Nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria”, a afirmat premierul.

În calitate de premier şi cetăţean român aş dori să mulţumesc Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi din agenţiile europene care ne-au susţinut vocal pe baza unor fapte şi cifre solide şi care au insinstat să găsim împreună soluţii. Toate statele au fost de acord să ne deschidă porţile pentru Schengen, toate cu o singură şi nejustificată excepţie – Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă pentru că un singur stat membru a refuzat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a mai spus că nu înţelege această poziţie inflexibilă a Austriei, însă România va relua procesul de aderare la Schengen.

Această decizie a fost bazată pe date pe care România le-a catalogat clar ca fiind profund incorecte. Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am marşat pe găsirea unor soluţii. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria. Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare au confirmat că cetăţenii români şi europeni pot avea încredere în cum România asigură protejarea frontierelor. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua procesul de aderare la Schengen. Acesta rămâne obiectivul ţării noastre”, a completat Ciucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *