Rafila (Sănătate), interpelat de deputatul Focșa: „Riscăm ca 4.500 de medici şi rezidenţi, pentru a căror formare statul român a investit sute de milioane de euro, să plece în străinătate”
Guvernul a deblocat în luna ianuarie aproximativ 7.600 de posturi vacante din sistemul medical public, din care în jur de 2.500 pentru medici, pentru a reduce criza de personal din spitale. Ministerul Sănătății a modificat metodologia de organizare a concursurilor, scurtând termenele legale de circa trei ori pentru ca posturile să fie ocupate cât mai repede. Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 112/2024), publicat marți în Monitorul Oficial, la o zi după ce a fost publicat în transparență decizională de către Ministerul Sănătății.
În ciuda ordinului emis, încă avem deficit acut de personal în sistem, aspect care l-a determinat pe deputatul constănțean afiliat AUR, Dumitru Viorel Focșa, să îl interpeleze pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:
„Domnule ministru,
În majoritatea spitalelor din România nu au mai fost făcute angajări de mai bine de doi ani, iar în acest răstimp, medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri fie au ieşit la pensie, fie au plecat în străinătate sau au părăsit, din alte motive, sistemul, și volumul de lucru a fost preluat de către colegii lor. Situaţia trebuia să se rezolve anul trecut, în urma protestelor din vară, dar Ministerul Sănătăţii, pe care îl conduceți într-o manieră dezastruasă, a înţeles problema şi a deblocat angajările doar pentru spitalele din subordinea sa – pentru celelalte, județene și municipale, lucrurile au fost tergiversate.
În plus, riscăm ca 4.500 de medici şi rezidenţi, care şi-au luat specializarea și pentru a căror formare statul român a investit sute de milioane de euro, să plece în străinătate, fiindcă angajările sunt blocate!
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi transmiteți:
- Care este deficitul de posturi pentru personalul medical la nivel național, defalcat, pentru fiecare județ în parte
- Ce spitale din subordinea autorităţilor locale din ţară au primit deblocări
- De ce, pentru unitățile medicale coordonate de Primării sau de Consiliile Judeţene nu au fost deblocate posturile și când le veți debloca
- Ce măsuri ați întreprins pe lângă Ministerul de Finanțe pentru deblocarea posturilor din sistem
Vă mulțumesc și solicit răspuns scris.
Dumitru-Viorel FOCŞA,
deputat în circumscripția electorală nr.14, Constanța”.
Ordinul MS modifică Anexa nr.1 la ordinul ministrului Sănătății nr. 166/2023 (pentru aprobarea metodologiilor privind organizarea și desfășurarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante și temporar vacante de medic, medic stomatolog, farmacist, biolog, biochimist și chimist din unitățile sanitare publice sau din direcțiile de sănătate publică). Prin urmare, perioada de asigurare a publicității pentru concurs a fost redusă de la 5 zile la 2 zile, iar organizarea concursului trebuie să aibă loc în cel mult 30 de zile lucrătoare de la publicarea anunțului pentru posturile vacante, respectiv în maximum 15 zile lucrătoare pentru posturile temporar vacante.
Comparativ cu versiunea anterioară, care permitea organizarea concursului în cel mult 90 de zile lucrătoare de la publicarea anunțului pentru posturile vacante și în maximum 30 de zile lucrătoare pentru posturile temporar vacante. De asemenea, conform noului ordin, „actul administrativ se emite în termen de 3 zile de la afișarea rezultatelor finale ale concursului, iar încadrarea trebuie realizată în cel mult 15 zile de la afișarea rezultatelor finale ale concursului”.