Rafila (Sănătate), interpelat de deputatul Focșa în privința spitalelor: „Când vor fi gata, efectiv, cele 6 spitale regionale?”

Constanța a rămas fără spitalul mult promis și așteptat. Odată cu această situație, deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa l-a interpelat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la starea și viitorul unităților spitalicești:

„Domnule ministru,

Din păcate, sistemul sanitar din România, care este unul dintre cele mai proaste din Uniunea Europeană, a pierdut aproximativ 700 de milioane de euro bani gratuiți de la UE prin PNRR! Chiar guvernul din care faceți parte a trimis lista cu proiectele la care a renunțat, iar printre ele se numără 6 spitale tăiate de la finanțare din cauza „riscului ridicat” de nerealizare.  Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți, punctual următoarelor întrebări:

  1. La Poiana Brașov ați afirmat că ”Reducerea nu e de la Ministerul Sănătății, ci de la Comisia Europeană”. Vă rog să îmi indicați exact unde Comisia Europeană a comunicat faptul că banii trebuie tăiați de la spitale sau de la sănătate în general!
  2. În continuare, ați susținut că ”Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii de la PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții (BEI)” – vă reamintesc că banii de la PNRR erau gratis, nerambursabili, în timp ce BEI dă împrumuturi! Cu alte cuvinte, nu vom mai face spitalele gratis, ci cu bani împrumutați, în condițiile în care România are deja o problemă majoră cu deficitul bugetar și împrumuturile pentru acoperirea acestuia. În acest context, cum vă justificați afirmația?
  3. Când vor fi gata, efectiv, cele 6 spitale regionale?

Solicit răspuns scris.

Cu mulțumiri, Dumitru-Viorel Focșa, Deputat circumscripția electorală 14 Constanța”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *