740 de milioane de euro, TĂIATE de la Sănătate din PNRR! Lovitură pentru Constanța: Rafila anunță ELIMINAREA spitalului „Mama și copilul”, al Consiliului Județean

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ajustarea PNRR a diminuat fondurile pentru investițiile în sănătate cu 740 de milioane de euro. Alexandru Rafila a explicat că în 3 noiembrie 2021 Consiliul UE a adoptat o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România, acest grant este în valoare de 29,12 miliarde de euro.

De fapt sunt două componente, una sub formă de grant, grant înseamnă fonduri nerabursabile, în valoare de 14,23 miliarde, și împrumut, pentru care se plătește o anumită dobândă, în valoare de 14,94 miliarde de euro. Ministerul Sănătății a beneficiat de fonduri exclusiv din grant, este vorba de componenta de 2 miliarde 450 de milioane de euro, care se referă la investiții și reforme, și o componentă de 400 de milioane de euro, care este dedicată digitalizării sistemului de sănătate. În total, Sănătatea trebuia să beneficieze, conform alocării inițiale, de 2,850 miliarde de euro”, a spus  Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a explicat că CE a dispus o ajustare a fondurilor.

CE a dispus ajustarea PNRR, această contribuție financiară maximă acordată României a fost revizuită, în sensul că pentru calculul contribuției financiare maxime se actualizează pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB-ului din 2020 și cu variația agregată a PIB-ului în perioada 2020-2021. Având în vedere că acești indicatori au fost diferiți față de cei din estimarea inițială s-a dispus o diminuare a contribuției financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, iar această reducere a fost realizată doar din zona de granturi”, a spus ministrul Sănătății.

Conform acestuia, la Ministerul Sănătății din totalul de 2,85 miliarde, diminuarea a fost de 740 de milioane, reprezentând 26%.

La Sănătate, au fost reduse 740 de milioane, ceea ce a dus la un buget final de 1,7 miliarde pentru investiții și au rămas neatinse cele 400 de milioane pentru digitalizare, aceasta fiind o condiție, o cerere expresă a CE”, a precizat Rafila.

El a spus că în aceste condiții a trebuit revizuită lista investițiilor în infrastructura spitalicească. Astfel, sunt afectate șase proiecte: Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, proiect al președintelui CJC, Mihai Lupu; Construcția de secții de obstetrică și ginecologie – Arad, Construcția Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locație, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – Relocare și modernizarea activității.

Ne-am găsit în fața acestei situații în luna iunie. Care au fost consecințele? Lista acestor spitale a trebuit revizuită. A trebuit să găsim alte surse de finanțare încât spitalele care nu mai rămâneau pe lista PNRR să se facă și să primească finanțare și câteva criterii”, a adăugat ministrul Alexandru Rafila. 

„Lista acestor spitale a trebuit revizuită. A trebuit să găsim alte surse de finanţare încât spitalele care nu mai rămâneau pe lista PNRR să se facă şi să primească finanţare şi câteva criterii. Astfel, sunt afectate şase proiecte. Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, Construcţia de secţii de obstetrică şi ginecologie – Arad, Construcţia Spitalului de Urgenţă Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locaţie, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – Relocare şi modernizarea activităţii”, a mai spus Rafila.

Potrivit ministrului, se va încerca… o altă sursă de finanțare:

Folosim o altă sursă de finanțare, respectiv, împrumutul de la Banca Europeană de Investiții, ceea ce le permite o prelungire a termenului și rezolvarea unor probleme care ar fi putut să facă ca aceste spitale să nu fie terminate până la 30 iunie 2026. Dacă nu termini până la data la care finanțatorul îți asigură resursa, atunci plătești de la bugetul de stat. Deci nu avea rost să intrăm într-o astfel de situație”, a spus Alexandru Rafila.

Reacție de la Constanța

„Dacă s-ar rezilia contractul de finanțare, cred că cei care ar trebui să-și dea demisia ar fi Rafila și Ciolacu. Consiliul Județean nu a greșit cu nimic pe acest subiect. Din contră, cred că suntem destul de avansați cu acest proiect. Încă aștept informații din partea ministerului pe acest subiect.”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte CJC din partea USR.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *