Previzibil: Înființarea Organizației de Management Turistic se face ILEGAL! FPTR îl trage de „mânecă” pe Chițac, din cauza „taxelor speciale” ale Primăriei

Consilierii locali municipali s-au întrunit pe 31 octombrie în ședința ordinară pe luna octombrie, în cadrul căreia au votat, printre altele, proiectul de hotărâre „privind înființarea asociației „Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța”. Între timp, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), atrage atenția Primăriei Constanța că înființarea Organizației de Management a Destinației este nulă, pentru că nu s-au respectat prevederile legale.

Consiliul Director, reprezentat prin președinte dr. ing. Dragoș Răducan, a trimis o scrisoare deschisă primarului Vergil Chițac, în care îi atrage atenția asupra problemelor OMD-ului, două mai exact, iar una dintre ele se referă la banii colectați din taxe speciale de primăriei. De altfel, potrivit FPTR, până și statutul este ilegal:

„În urma dezbaterilor publice din data de 20.09.2022 privind proiectul statutului de constituire a asociatiei Organizatia de Management al Destinatiei Mamaia – Constanta, directiile de specialitate ale Primariei Municipiului Constanta au propus Consiliului Local spre aprobare un proiect de statut fara sa tina cont de toate observatiile, conform legislatiei in domeniu, prezentate de Organizatia Patronala Mamaia Constanta, membru F.P.T.R.  

In aceste conditii s-au transmis catre Primariai Municipiului Constanta noi observatii prin nota din data de 25.10.2022, inregistrata sub nr.225171.

Va reamintim ca reprezentantii F.P.T.R. si cei ai Patronatelor de pe litoral au fost implicati in grupul de lucru constituit la nivelul  Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, pentru modificarea si completarea legislatiei  privind Organizatia de Management al Destinatiei (O,M.D.), in prezent, avand experienta necesara in aplicarea legislatiei privind constituirea acestor organizatii. 

Consideram ca Statutul aprobat prin HCL nr 478/31.10.2022 contravine prevederilor legale in vigoare si din urmatoarele motive: 

1) statutul O.M.D. se aproba de catre Adunarea Generala a Asociatilor  – membriii fondatori, Consiliul Local putand aproba prin Hotarare un proiect de statut;

2) sumele colectate din taxele speciale pentru promovare turistica nu pot fi considerate cotizatii anuale ale Primariei Municipiului Constanta la O.M.D. Mamaia – Constanta. 

Va informam, ca statutul aprobat prin HCL nr. 478/31.10.2022 nu poate produce efecte, si nu este opozabil asociatilor Organizatiei de Management al Destinatiei Mamaia – Constanta, acesta urmand sa fie aprobat in urma dezbaterilor de Adunarea Genarala a Asociatilor, cu votul tuturor membrilor fondatori.

Organizatia de Management al Destinatiei Mamaia – Constanta va fi infiintata in baza hotararii judecatoresti, instanta verificand legalitatea statutului si respectarea legislatiei de infiintare a Organizatiei de Management al Destinatiei locale.

Aprobarea Statutului prin HCL nr. 478/31.10.2022 si nu de catre Adunarea Generala a O.M.D. atrage nulitatea acestuia.

Pentru infiintarea Organizatiei de Management al Destinatiei sub forma de asociatie, este necesara vointa si votul tuturor membrilor fondatori, fiind obligatoriu si avizul Ministerului Antreprenoriatului si Turismului. 

Consideram ca reprezentantii Primariei Municipiului Constanta in Consiliul Director al O.M.D. trebuie sa aiba cunostinte temeinice si experienta in domeniul turismului, in administratia publica si sa aplice intocmai si neconditionat legislatia specifica, nu sa impuna Adunarilor Generale ale Patronatelor locale un statut care contine grave incalcari ale legislatiei in domeniu.

Stimate Domnule Primar,

Cunoscand indeaproape efortul dumneavoastra personal, in constituirea O.M.D. local si acceptul ca sa virati in totalitate sumele aferente taxelor speciale de promovare turistica catre OMD, va rugam insistent si respectos sa dispuneti masuri de verificare a celor prezentate si in consecinta anularea partiala a HCL nr. 478/31.10.2022.”

FPTR singura federație reprezentativă (atestată prin hotărâre de instanță, definitivă) la nivel de ramură turism, organizație reprezentativă la nivel național pentru sectorul turism conform Legii 62/2011 a Dialogului social, afiliată Confederației patronale UGIR.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *