PATETIC! Stelian Ion de la Constanța nu știe cum să se mai bage în seamă: Și-a adus aminte că am rămas fără spitale și a fost AMENDAT pentru protestul de la Ministerul Sănătății

Deputatul Stelian Ion a primit marți o amendă de 1.000 de lei pentru protestul spontan care a avut loc la Ministerul Sănătății, a anunțat USR Parlamentarul a spus că va contesta amenda.

Oamenii ăștia cred că prin procese verbale de contravenție și amenzi o să reușescă să ne oprească, să mai spunem adevărul și să mai protestăm. Nu o să reușească! În mod abuziv se dau niște amenzi la niște manifestații absolut decente, pașnice, prin care nu facem altceva decât să ne exprimăm nemulțumirea față de modul abject în care acești oameni își bat joc de sănătatea noastră și de banii noștri. Ei cred că prin astfel de procese verbale și amenzi o să îi oprească pe oameni. Eu cred că și-au încurcat socotelile și cred că va veni reversul: oamenii vor fi din ce în ce mai nemulțumiți de atitudinea asta abuzivă, discreționară și de dispreț față de soarta noastră a tuturor”, a spus Stelian Ion.

USR a anunțat marți că a depus o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru ca ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să meargă în Parlament și să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale și dotări. Parlamentari și membri USR au mers, marți, și la Ministerul Sănătății, pentru a cere demisia lui Alexandru Rafila.

„Este momentul să ne despărțim de ministrul Rafila. Ultima picătură a curs în momentul în care a venit și ne-a anunțat cu seninătate că a pierdut circa 700 de milioane de euro fonduri din PNRR care trebuiau să fie folosite pentru construirea a șase unități spitalicești în toată țara. Constanța, județ pe care eu îl reprezint în Parlament, se numără printre zonele afectate. Suntem cu toții nemulțumiți de incompetența acestui ministru, de faptul că ne minte cu nerușinare de când a depus jurământul”, a declarat Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR susține că ministrul Rafila îi minte pe români când invocă drept motiv pentru tăierea finanțării din PNRR „riscul ridicat” de nerealizare pentru mai multe spitale sau secții noi. „Spitalul de Pediatrie din Constanța nu era în întârziere și putea fi realizat până în 2026. Similar, Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, clasat pe locul 7 din 49 de proiecte evaluate de Ministerul Sănătății, avea toate șansele să fie realizat în termen cu bani europeni. Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila nu vor, însă, ca românii să aibă spitale moderne și bine dotate, construite cu bani europeni. Motto-ul guvernării Ciolacu-Ciucă-Iohannis: vorbe, nu fapte, incompetență și ticăloșie”, se arată într-un comunicat al USR.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat luni că ajustarea PNRR a diminuat fondurile pentru investițiile în sănătate cu 740 de milioane de euro.

Mai mulţi parlamentari şi consilieri USR au protestat, marţi, în faţa Ministerului Sănătăţii, cerându-i ministrului Alexandru Rafila „să nu renunţe” la banii pentru spitale din PNRR. Stelian Ion, deputat USR de Constanţa, a declarat că Alexandru Rafila ar trebui să îşi dea demisia, deoarece renunţarea la şase proiecte, în valoare de 700 de milioane de euro, reprezintă „picătura care a umplut paharul”.

„Unul dintre aceste spitale, un spital de pediatrie, ar fi trebuit să se construiască la Constanţa. Un spital cu o valoare de 142 de milioane de euro. Bani foarte mulţi. Ne-am străduit în 2021 să alcătuim un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă care să includă construirea a mai multor spitale. Iată că a venit PSD şi aruncă totul în aer. Face praf tot acest program, renunţă la 700 de milioane de euro, bani nerambursabili, pe care îi primeam gratuit. De ce? Pentru că domnul Rafila e ocupat cu excursiile în Cuba; cu poveştile pe care le îndrugă toată ziua, pe la televiziuni, în loc să îşi facă treaba la minister; cu imaginea proprie. Nu a făcut absolut nimic în perioada cât a fost ministru. Numai beţe în roate a băgat peste tot şi lucrul acesta e îngrozitor”, a spus Stelian Ion, într-un live pe Facebook.

Potrivit deputatului USR, proiectul noului spitalul „nu era în mare întârziere” şi putea fi dus la îndeplinire până în 2026

Constanţa riscă să nu ducă la îndeplinire acel proiect, din cauza incompetenţei şi nepăsării minstrului Rafila. În Constanţa, domnul Rafila nu mai e binevenit. Din momentul în care şi-a bătut joc de un judeţ întreg, de copiii şi mamele acestui judeţ, domnul Rafila trebuie să îşi dea demisia şi să vină în zona noastră doar în calitate de turist, nu de ministru. Ne-a demonstrat că nu îi pasă absolut deloc de nimeni, în afară de propria persoană. Un spital care putea fi construit şi pentru care aveam banii necesari… Preferă să se împrumute. Şi cine va plăti acele împrumuturi? Tot noi şi copiii noştri. În loc se beneficiem de fonduri europene. Este, cred eu, momentul în care domnul Rafila şi-a semnat demisia, într-un fel, din această funcţie de ministru. Chiar dacă, poate, nu îşi dă seama acum, de la asta i se va trage demisia”, a spus Stelian Ion.

Printre parlamentarii USR care au mai participat la protest se numără Tudor Pop, Ştefan Pălărie, Silvia Dinică, Diana Buzoianu, Denisa Neagu şi Marius Miftode. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că şase spitale au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ca urmare a diminuării alocării pentru Componenta 12 „Sănătate” cu 26% (740 milioane de euro), însă vor primi finanţare cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), începând din luna octombrie.

Rafila a menţionat, într-o conferinţă de presă, că precizările sale vizează „clarificarea unor aspecte legate de finanţarea investiţiilor din sectorul sanitar în PNRR”, pentru că „în ultimele zile au fost o serie de declaraţii, de controverse în spaţiul public”.

La data de 3 noiembrie 2021, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de punere în aplicare a grantului pentru România, în valoare de 29,12 miliarde de euro, cu două componente: una este de grant, ceea ce înseamnă fonduri nerambursabile în valoare de 14,23 miliarde de euro şi împrumut, (…) cu o dobândă redusă în valoare de 4,94 miliarde euro. (…) Comisia Europeană a dispus (n.r. în 2023) ajustarea PNRR, (…) actualizată pentru fiecare stat membru. Deci nu doar România a fost afectată de acest mecanism, prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei din toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB şi (…) s-a dispus, pentru România, o diminuare a contribuţiei financiare a UE pentru întreg PNRR de 2,1 miliarde de euro, din zona de granturi”, a explicat Rafila.

Ministrul a mai precizat că diminuările au afectat, pe lângă Ministerul Sănătăţii, şi Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Educaţiei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *