Parada militară de Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală – VIDEO

Aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, au defilat joi, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf din Capitală. La parada militară au defilat şi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României şi aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii. Și celebrele sisteme HIMARS și Patriot aflate în dotarea Armatei române au fost prezentate în premieră. De asemenea, în detașamentul de defilare s-au regăsit și blindatele Piranha V. Pe timpul intonării Imnului Naţional, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, s-au executat douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Salvele sunt executate de militarii brigăzii cu tunuri de calibru 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră.

Intonarea Imnul Naţional al României a avut loc concomitent cu executarea a 21 de salve de tun.  Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, şi a fost păstrat un moment de reculegere. Preşedintele Iohannis a fost întâmpinat la Arcul de Triumf de ministrul Apărării Angel Tîlvăr.  Printre oficialităţile care participă la eveniment se numără premieurl Nicolae Ciucă, preşedinteţii celor două Camere ale Parlamentului, miniştrii Apărării şi Internelor şi parlamentari.

Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României ar fi început cu evoluția AVIAȚIEI MILITARE. Piața Arcului de Triumf ar fi trebuit survolată de formații de avioane și elicoptere aparținând Ministerului Apărării Naţionale, însă condițiile meteo nu au mai permis. Parada ar fi fost deschisă de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Aeriene, ce poartă Drapelul tricolor, simbol al unității naționale. Dispozitivul de zbor ar fi fost deschis de o formație de aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, patru aeronave care trec câte două deasupra Arcului de Triumf. C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate tactică superioară, intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010. Între misiunile executate, se numără și cele de evacuare medicală și evacuare a civililor din zone de conflict, dar și misiuni de stingere a incendiilor. Ar fi urmat la survol peste Piața Arcului de Triumf un avion C-130 HERCULES, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, însoțit de două aeronave IAR-99 STANDARD, din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, Boboc. Anul trecut, Armata României a marcat 25 de ani de la intrarea aeronavelor C-130 HERCULES în dotarea Forţelor Aeriene. În dispozitivul de zbor, ar fi urmat celula de două aeronave IAR-99 ȘOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 ȘOIM este varianta modernizată a aeronavei IAR-99 Standard și a intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988. Proiectat integral în România, avionul de antrenament avansat şi atac la sol IAR 99 Standard, reprezintă treapta de trecere de la avionul cu elice, la cel cu motor reactiv. Versiunea modernizată IAR-99 ŞOIM este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe aeronavele de luptă.

Peste Piața Arcului de Triumf ar fi trecut opt aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, din înzestrarea Bazei 86 Aeriene. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă de 17 aeronave F-16 Fighting Falcon. La începutul lunii noiembrie, anul acesta, a fost semnat contractul de achiziție pentru alte 32 de avioane F-16, de la Guvernul Regatului Norvegiei. Ar fi urmat în zbor o formație de două aeronave F-18 Hornet, din Spania. În perioada decembrie 2022 – martie 2023, reprezentanți ai Forțelor Aeriene din Spania, alături de Forțele Aeriene Române, participă la executarea de misiuni sub comandă NATO în spațiul nostru aerian.

Piața ar fi trebuit survolată de o formație de zbor compusă din două aeronave CF-188 Hornet, din Canada. În perioada august-noiembrie 2022, împreună cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române, un detașament canadian, format din 180 de militari, cu șase aeronave CF-188 Hornet, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO. Aceasta este cea de-a șasea rotație la Baza Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Ar fi urmat formații de zbor alcătuite din patru aeronave Eurofighter Typhoon, din dotarea Forțelor Aeriene Italiene. Începând cu luna decembrie, Italia participă la executarea de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de aeronave ale Forțelor Aeriene Române. Detașamentul italian care veghează cerul estului Alianței este format din patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon și aproximativ 100 de militari, piloți și personal tehnic. Dislocarea avioanelor Eurofighter Typhoon în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO, pe flancul estic al Alianței.

Piața Arcului de Triumf ar fi trebuit survolată de formații de elicoptere, însă condițiile meteo nu au mai permis. Acestea aparțin Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informaţii.

Ar fi trebuit să survoleze patru elicoptere IAR 330 PUMA, din dotarea Bazelor 57 și 90 Aeriene. Ar fi urmat elicoptere din dotarea Diviziei 101 Aeorpurtată a Satelor Unite ale Americii: un elicopter Black Hawk, două elicoptere Apache şi un elicopter Chinook. Sikorsky UH-60 Black Hawk este un elicopter american multi-rol. Prin instalarea pilonilor suplimentari poate fi echipat cu rachete, precum și cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanțe lungi. De asemenea, în fața compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele. AH-64 Apache este, fără îndoială, cel mai cunoscut elicopter de atac din lume. Apache este pricipalul elicopter de atac al armatei americane. Este echipat cu două motoare plasate pe fiecare parte a elicopterului deasupra ampenajelor. Ambii membri ai echipajului pot pilota elicopterul în mod independent și ambii pot folosi armamentul pentru a ataca ținte în caz că situația o cere. CH-47 Chinook este un elicopter de transport greu, bimotor cu două rotoare în tandem. Viteza sa maximă este de 315 km/h. Asigură transportul aeropurtat al trupelor, al pieselor de artilerie și reaprovizionarea. În spatele fuselajului se află o rampă de încărcare foarte lată, precum și trei cârlige pentru transportul cargoului extern. Elicopterele Chinook au fost achiziționate de către 16 țări, cei mai mari utilizatori fiind Forţele Terestre ale Statelor Unite ale Americii și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii. Chinook sunt printre cele mai grele elicoptere de transport din Occident.

La final ar fi trebuit să zboare Formația Șoimii României, cu avioane de înaltă acrobație EXTRA 300, este constituită din piloți ai Lotului Național de Acrobație Aeriana. Formația este condusă de George ROTARU. Aripa dreapta este Ferencz LASZLO, aripa stânga este Ioan URSU, iar Teodor MUNTEANU încheie formația. Această echipă a Aeroclubului României a câștigat anul acesta Campionatul European de acrobație aeriană, cel mai bun rezultat din istoria aripilor românești.

Premierul Nicolae Ciucă a participat joi dimineaţă la ceremonia organizată în Parcul Carol I, cu ocazia Zilei Naţionale a României, depunând o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut. De 1 Decembrie, în Parcul Carol I, s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, ocazie cu care au fost depuse coroane şi jerbe de flori în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă. Premierul Ciucă va fi prezent şi la parada militară organizată la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 86 de ani.

Un incident a avut loc la parada care a avut loc cu ocazia Zilei Naţionale în centrul oraşului Vaslui. Doi militari de la o unitate militară din Bârlad au leșinat şi a fost nevoie de intervenţia unei ambulanţe care i-a transportat la spital.

Iohannis a decorat personalităţi din domeniile medical şi educaţie

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, joi, la Palatul Cotroceni, mai mulţi reprezentanţi din sistemul medical şi de educaţie, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Doctorul Tănase Alina Daniela, medic, director medical al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti a declarat în cadrul ceremoniei că exprimă un sentiment de gratitudine, în numele celor decoraţi astăzi.

Suntem extrem de onoraţi şi bucuroşi să primim această recunoaştere a muncii şi a activităţii noastre. Corpul medical românesc şi cel didactic şi-au arătat dăruirea şi profesionalismul atât în momente de linişte cât şi de criză şi de fapt acesta este rostul, o vor face întotdeauna”.

„În ziua României întregite, aducem şi noi omagiul înaintaşilor noştri şi ducem acasă, în echipele noastre, mesajul bucuriei de azi. La mulţi ani, România! Vă mulţumim”! a spus medicul.

Şeful statului a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer domnului profesor universitar doctor Constantinoiu Silviu, medic, Spitalul Clinic Sf.Maria din Bucureşti.

Preşedintele a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler: -doamnei profesor universitar doctor Tănase Alina Daniela, medic, director medical al Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti; -domnului profesor doctor Youssef Tammam, medic, Republica Italiană; -domnului profesor doctor Frigiola Alessandro, medic, Republica Italiană; -domnului Lazany Gabriel, economist, manager, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud; -domnului Poiană Constantin, economist, manager, Spitalul „Prof.Dr. Eduard Apetrei” Buhuşi, judeţul Bacău. De asemenea, preşedintele a conferint Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler: -doamnei profesor universitar doctor Coliţă Anca, medic, manager general, Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti; -domnului profesor universitar doctor Vinereanu Dragoş, medic, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Şeful statului a conferit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler: -domnului Bita Ioan, profesor de limba franceză, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi; -doamnei Cozma Georgeta Ileana, profesor de limba şi literatura română, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare; -doamnei Croitoru Daniela-Ramona, profesor de istorie, Liceul „Ştefan Procopiu” din Vaslui; -domnului Dudău Alexandru Cristian, director şi profesor de limba latină, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca; -domnului Huber Ştefan, profesor de fizică, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca; -doamnei Pătrăşcoiu Adnana Mihaela, profesor de limba franceză, Şcoala Gimnazială „Sfântu Gheorghe” din Tulcea; -domnului Pracsiu Dan, profesor de informatică, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Vaslui; -domnului Roşan Adrian Marian, profesor universitar doctor, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Departamentul de Psihopedagogie Specială, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Recepție la Cotroceni. Cine sunt politicienii pe care Klaus Iohannis NU i-a invitat 

Astăzi, la ora 17:00, Klaus Iohannis va găzdui o recepție, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Palatul Cotroceni. Potrivit surselor guvernamentale citate de Antena3 CNN, niciun ministru UDMR nu va participa la recepția de 1 Decembrie. De asemenea, nici liderul USR Cătălin Drulă, dar nici George Simion de la AUR nu se numără printre invitați.

La recepţia care începe la ora 17.00 sunt însă invitați premierul Nicolae Ciucă, președintele Senatului, Alina Gorghiu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, patriarhul Daniel, miniștrii Guvernului Ciucă, președinții și vicepreședinții Comisiilor de Apărare din Parlament, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, și șefii de servicii secrete.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *