În R.Moldova, de 1 Decembrie, se petrece românește. Maia Sandu: „Este o bucurie să sărbătorim împreună România!” – VIDEO

Ziua Națională a României este sărbătorită în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv în Bălți și Chișinău, iar militarii moldoveni sunt onorați să participe la Parada Națională la București. Mulți cetățeni din Bălți și Chișinău se adună în centrul orașelor și își exprimă, prin marșuri festive, solidaritatea cu poporul român. Ziua de 1 decembrie este organizată în municipiul Bălți de membrii Partidulului Național Moldovenesc, condus de Sergiu Burlacu. Evenimentul demarează cu o slujba de TeDeum la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” a Mitropoliei Basarabiei, cu participarea Preasfinţitului Părinte Antonie, Episcop de Bălţi. Ulterior, participanții, în marș festiv, se îndreaptă spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pentru a comemora faptele de vitejie ale marelui voievod.

Sergiu Burlacu, consilier municipal de Bălți, membru fondator al Partidului Național Moldovenesc: ,,Exact precum această Mare mişcare de revendicare a demnităţii naţionale a pornit în 1918 de la Bălţi, consider că este important să marcăm împreună, printr-un eveniment cultural, această importantă dată pentru neamul nostru”. La finalul programului artistic, susținut de Orchestra de Muzică Populară ,,Barbu Lăutaru” al Palatului Municipal de Cultură,  participanții se prind în Hora Unirii.

La Chișinău, la fel, unioniștii organizează concerte în numele înfăptuirii Marii Uniri. Mai mult decât atât, militarii din Chișinău sunt implicați în pregătirile pentru Parada Militară Naţională la Bucureşti. Garda de Onoare a Republicii Moldova, în frunte cu căpitanul Vitalie Josan, a defilat pe sub Arcul de Triumf de la București, în cadrul repetiţiilor pentru sărbătoarea de 1 decembrie, transmite tvrmoldova.md.

Căpitanul Vitalie Josan, a declarat în reportaj că este un prilej deosebit pentru militarii moldoveni și ,inclusiv, pentru el să participle la această paradă, alături de militarii români. Din 2014, partea română îi invită regulat la acest eveniment, ,,Este o mândrie şi o onoare că suntem împreună”.

Autor: Carmelina Burdeniuc, Științe Politice, anul 2, SNSPA

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României, marcată anual la data de 1 Decembrie. Șeful statului a publicat o secvență video din discursul rostit la data de 29 noiembrie, la recepția dedicată Zilei Naționale a României, în care a ținut să aprecieze ajutorul oferit de către autoritățile românești, pe timpuri de criză, pentru cei din R. Moldova.

Este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume și să împărtășim de ce iubim România. România este iubită aici, în Republica Moldova. Pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Lista e lungă – pentru grădinițe, microbuze școlare, burse studențești, motorină, vaccin, ajutor umanitar, sprijin pentru modernizarea satelor, comunicare mai ușoară cu cei dragi datorită eliminării tarifelor de roaming, pentru susținerea adusă culturii din Republica Moldova și construcției de poduri care ne leagă. Și pentru lumină, într-o perioadă în care rachetele rusești aduc întunericul în regiune”, a declarat Maia Sandu, într-un mesaj adresat public:

Ea mai spune că România este iubită în Republica Moldova pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate, scrie deschide.md.

Împărtășim același respect față de înaintașii noștri care au câștigat cu sânge libertatea. Și aceeași dorință ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască demn, în democrație și prosperitate. Să gândească liber. Împărtășim și aceleași lecții ale istoriei. Care ne învață unde am greșit și cum putem fi mai puternici. Ne arată că omenia, solidaritatea și înțelepciunea întăresc comunitățile. Mai iubim România pentru multe altele. Fiecare o face în felul său și din motivele proprii. Or, iubirea nu se face mai puțină pentru că este diferită, ci se amplifică prin milioanele de oameni și nenumăratele motive. Astăzi, cu războiul lângă noi, este mai important ca oricând să ne ținem împreună. Împreună să întărim democrația, să combatem propaganda și dezbinarea, să îmbunătățim condițiile de viață ale oamenilor, să le oferim siguranță”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova susține că țara noastră are încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României.

Transmit recunoștința noastră tuturor românilor, președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru receptivitatea și promptitudinea cu care răspund la nevoile Republicii Moldova și ale cetățenilor noștri. Vă mulțumesc că ne rămâneți aproape. Și mă bucur că în ultimii doi ani relațiile dintre Chișinău și București au devenit și mai puternice. Și pe o parte, și pe cealaltă parte a Prutului, oamenii își doresc aceleași lucruri – să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Așa ne vom simți cu toții ca acasă, oriunde ne-am afla – la Chișinău sau București, Bălți sau Timișoara, Cahul sau Iași. Și pentru că și la Chișinău, și la București, „vorba lungă – sărăcia omului”, voi încheia prin a vă spune, încă o dată, „Mulțumesc!”. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a conchis Maia Sandu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *