Orașele port ucrainene, atacate cu rachete lansate de pe submarinele marinei ruse de la Marea Neagră

Armata rusă a bombardat joi dimineața orașul Nikolaev, iar echipele de salvatori intervin deja la fața locului, a anunțat primarul Oleksandr Sienkovych pe platforma Telegram, transmite Ukrinform. „Rasiștii au vizat din nou o serie de obiecte civile din Nikolaev. Salvatorii și echipele de urgență lucrează deja la sol”, a precizat acesta. Sirena antiaeriană a început să sune în jurul orei 4.25 a.m. Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, în oraș au izbucnit explozii puternice. Încă nu se știe nimic despre numărul victimelor.

Ținte civile atacate cu zece rachete

Forţele ruse au lansat în zorii zilei de joi peste zece atacuri cu rachete asupra oraşului Nikolaev din sudul Ucrainei, a comunicat şefa centrului de presă al Forţelor de apărare ucrainene din sudul ţării, Natalia Gumeniuk, citată de agenţiile de presă Unian şi Ukrinform.

„În zori, a fost bombardat intens Nikolaev. Peste 10 lovituri de rachete cu proiectile modificate au fost trase din sisteme de rachete sol-aer S-300, care au avut o putere de explozie mai mare”, a spus Gumeniuk, precizând că a fost lovit din nou hotelul „Nikolaev” din centrul oraşului, precum şi două instituţii de învăţământ, un depou de troleibuze – toate ţinte civile, unde s-ar fi putut afla oameni.

Pe moment nu se ştie dacă aceste atacuri s-au soldat cu victime umane. În cursul nopţii a fost bombardat şi districtul Baştanka din regiunea Nikolaev, unde au fost distruse un spital, o şcoală şi mai multe clădiri ce adăposteau instituţii de învăţământ, a indicat purtătoarea de cuvânt citată. Mai mulţi civili au fost răniţi, a spus ea, fără să poată preciza numărul lor exact. Invadatorii au lovit ţinte civile, fără nicio legătură cu infrastructura militară, a adăugat Natalia Gumeniuk.

Şeful administraţiei militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că nouă rachete au lovit în zori oraşul, fiind trase din sisteme S-300, confirmând avarierea a două şcoli, a unui obiectiv al infrastructurii de transport şi a unui hotel. Potrivit lui, o persoană a fost rănită, pe moment nu există informaţii cu privire la eventuale decese. Societatea locală de transport urban a indicat că în urma atacurilor cu rachete 18 troleibuze au fost avariate.

Explozii puternice au fost auzite la Nikolaev în zorii zilei de joi, informase anterior Unian. Sirenele de alertă în caz de atac aerian au răsunat toată noaptea. Primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, a declarat că inamicul a lovit cu rachete ţinte civile. Ulterior, într-o postare pe Telegram, edilul a comunicat că în urma bombardamentelor a fost distrus hotelul Nikolaev, iar unda de şoc a provocat daune considerabile unui centru comercial şi de divertisment din apropiere.

Vinița a fost lovită cu rachete lansate dintr-un submarin aflat în Marea Neagră

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a raportat joi că atacul asupra orașul Vinița a fost efectuat de ruși cu rachete Kalibr care au fost trase dintr-un submarin aflat în Marea Neagră. Potrivit ucrainenilor, nu toate rachetele rușilor au atins ținta: două rachete au fost interceptate de sistemul anti-aerian, iar două au explodat în Piaţa Victoriei din Viniţa. Rachetele au lovit orașul Vinița într-una din cele mai aglomerate zone. În urma exploziilor, cel puțin 21 de persoane, printre care 3 copii, au murit. Alte 90 de persoane au fost rănite, iar 34 dintre acestea sunt în stare gravă.

Rachetele care au căzut în Piaţa Victoriei din oraș au distrus mai multe clădiri din zona, printre care şi Casa Ofiţerilor, dar şi o clădire de birouri la parterul căreia funcţiona o clinică privată. Deflagraţia a distrus, de asemenea, şi zeci de maşini aflate în zonă.

Trupele rusești mai cuceresc un oraș din Ucraina

Trupele rusești înaintează în Donbas, zona de sud a Ucraieni și conform pro-rușilor un alt oraș a fost cucerit. Este vorba despre orașul Seversk, acolo unde au avut loc lupte grele, dar în cele din urmă rușii ar fi obținut controlul operațional al orașului. De asemenea, pe parcursul nopții, trupele rusești au atacat puternic în Harkov și Nikolaev, două dintre zonele care au fost bombardate foarte puternic de la începutul războiului, dar mai intens de când operațiunile s-au mutat în sudul Ucrainei.

Măcel în centrul Ucrainei – Zeci de morți și răniți în urma unui atac cu rachete

Trei rachete ruseşti au lovit joi centrul oraşului Vinniţa, în centrul Ucrainei, departe de linia frontului, într-un atac ce s-a soldat cu cel puţin 12 morţi, între care un copil mic, şi 25 de răniţi, a anunţat Serviciul de stat ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Reuters, AFP şi Unian. „La ora locală 12:15 (09:15 GMT), 12 morţi şi 25 de răniţi”, a indicat serviciul de urgenţă pe pagina sa de Facebook, precizând că circa 90 de pompieri luptă să stingă un incendiu provocat de lovituri.

Şeful poliţiei naţionale, Ihor Klimenko, citând informaţii preliminare, a declarat că rachetele au lovit un bloc de birouri şi au avariat clădirile rezidenţiale din apropiere, provocând un incendiu uriaş care s-a extins asupra unei parcări, unde au luat foc mai multe vehicule. Conform informaţiilor preliminare, au ars cel puţin 25 de autoturisme. Şeful administraţiei regionale Vinniţa, Serhei Borzov, a indicat că se pare că patru rachete au fost interceptate şi distruse de antiaeriana ucraineană.

„În fiecare zi, Rusia ucide civili, ucide copii ucraineni, lansează rachete asupra unor ţinte civile unde nu există niciun obiectiv militar. Ce este asta dacă nu un act deschis de terorism?”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe contul său de Telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut vreun comentariu deocamdată referitor la atacul de la Vinniţa. Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, neagă că ar viza în mod deliberat civili, notează Reuters.

Planul de anexare merge pas cu pas: Regiunea ucraineană Zaporojie anunță referendum privind aderarea la Federația Rusă

Un referendum privind intrarea regiunii Zaporojie în Federația Rusă va avea loc la începutul toamnei, a declarat joi presei șeful administrației interimare a regiunii, Evgheni Balîțki.

Eu, în calitate de șef al administrației militaro-civile a regiunii Zaporojie, am decis să organizez un referendum care va avea loc la începutul toamnei. Mecanismele sunt în curs de elaborare. Referendumul va determina unde vor locuitorii regiunii Zaporojie și cum vor să trăiască”, a declarat Balitsky, potrivit agenției Interfax.

La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței așa-ziselor Republici Populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, el a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale în Ucraina”. În prezent, regiunea Herson se află în totalitate sub controlul forțelor rusești, iar Zaporojie – parțial.

La 1 iunie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că deciziile legate de viitorul Republicilor Populare Lugansk și Donețk, precum și al regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie, vor fi luate de locuitorii acestor state și regiuni. Ulterior, Peskov a explicat că decizia privind referendumurile nu ar trebui să fie luată la Kremlin, iar pentru aceasta “este necesar să se creeze condițiile adecvate”. În primul rând, este necesar să se asigure siguranța rezidenților, a subliniat el.

Rusia trece la următorul nivel. S-a trecut la mobilizarea masivă a voluntarilor

Rusia începe „mobilizarea voluntarilor” pentru a rezolva problemele legate de deficitul de soldați, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Think tank-ul american transmite că, în încercarea de a continua eforturile de război, dar pentru a preveni mobilizarea generală, Rusia a cerut celor 85 de regiuni federale ale sale (inclusiv Sevastopolul și Crimeea ocupate) să creeze „batalioane de voluntari”, oferind salarii mari și stimulente.

image 4

Fiecare regiune trebuie să asigure cel puțin o unitate cu voluntari, bărbați până la 50 de ani, pentru contracte de șase luni. Institutul citează presa rusă care confirmă crearea sau desfășurarea batalioanelor de voluntari în 10 regiuni, inclusiv în capitala Moscova, la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. De asemenea cei de la ISW remarcă avansul rușilor spre orașul Siversk și controlul tot mai puternic asupra zonelor ocupate.

O altă țintă prioritară a armatei ruse sunt căile ferate pentru a stopa sau cel puțin întârzia venirea proviziilor cu tehnică de luptă de armament pe front.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *