Moldova vrea să înceapă cât mai repede negocierile de aderare la Uniunea Europeană

În 2023, Republica Moldova ar putea începe negocierile cu Bruxelles-ul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană (UE). Mesajul a fost lansat de președintele Parlamentului, Igor Grosu în cadrul emisiunii Nord News LIVE, transmite Știri.md. Oficialul a mai adăugat că, legislativul mai urmează să adopte un șir de legi, menite să armonizeze legislația noastră la cea europeană.

,,–Putem spune că anul viitor vor începe negocierile sau nu?”, a întrebat reportertul Nord News.

,,–Noi, asta ne propunem, ca anul viitor să începem negocierile, și asta se va întâmpla. Pe dimensiunea legislativului noi suntem în orar cu toate angajamentele. Noi trebuie să votăm codul electoral. Joia aceasta vom vota în lectură finală. Am votat amendamentele care țin de statutul Ombudsmanului, săptămâna aceasta vom vota și amendamentele care țin de consolidarea capacităților Consiliului pentru Egalitate și Nondiscriminare. Noi suntem într-un pas cu toate angajamentele noastre. Vom adopta o lege care se numește ,,legea antiologarhică”. Vom seta niște reguli prin care nu vom permite ca cineva să acapareze o parte dominantă în sistemul bancar sau media, să controleze partide politice. Este și aceasta o condiționalitate. Noi o vom adopta această lege. Este și experiența Ucrainei la acest capitol, experiența Georgiei, dar vom interveni și în alte legi care țin de prevenirea monopolului și concentrării de capital sau piețelor în mâinile unor indivizi care ulterior ar putea să influențeze procesele politice. Eu sunt optimist, cred că ne vom face tema pentru acasă foarte exemplar, astfel încât pe 23, noi să începem, să deschidem negocierile”, a răspuns Igor Grosu.

Menționăm că, la 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cererea de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul cu privire la cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *