Kosovo va cere oficial intrarea în Uniunea Europeană. Problema României: Nu îi recunoaștem existența

Kosovo a declarat că intenționează să depună în mod oficial o cerere de aderare la UE până la sfârșitul acestui an. Candidatura sa de aderare s-ar confrunta cu obstacole majore, deoarece cinci țări UE nu recunosc Kosovo ca stat independent. Kosovo va depune o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul anului, a declarat vineri prim-ministrul Albin Kurti, la o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, care vizitează Balcanii de Vest.

Aspirăm în continuare la statutul de candidat la UE și intenționăm să candidam la sfârșitul acestui an”, a spus Kurti după întâlnirea cu Scholz. „Europa este destinul nostru. Europa este viitorul nostru.”

Kosovo, care este o țară independentă din 2008, are în prezent doar statutul de potențial candidat în UE. Fosta provincie a Serbiei, populația din Kosovo este acum majoritar albaneză. Serbia continuă să revendice Kosovo ca teritoriu propriu, iar cinci membri UE – Spania, Grecia, România, Slovacia și Cipru – nu au recunoscut Kosovo ca stat independent. Nici Rusia și China nu recunosc Kosovo, blocând efectiv Pristina de la un loc la Națiunile Unite.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *