Moldova și Bulgaria, Memorandum de Înțelegere privind cooperarea energetică și managementul crizelor
Moldova și Bulgaria au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale și pentru a gestiona eficient potențialele crize energetice, scrie radiomoldova.md. Acordul a fost semnat de Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova, și omologul său bulgar, Vladimir Malinov, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP29) de la Baku.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, Memorandumul de înțelegere impune crearea unui Grup comun de lucru pentru energie în termen de 30 de zile de la semnare. Acest grup va reuni reprezentanți ai ministerelor energiei din ambele țări, precum și operatori ai sistemelor de transport de energie electrică și gaze naturale. Sarcina sa principală va fi elaborarea și implementarea unui Plan de acțiune comun și măsuri de solidaritate care să fie activate în cazul unei crize energetice, la cererea oricăreia dintre părți.
Planul de acțiune comun va include măsuri de menținere a echilibrului în rețelele de transport de energie și gaze și va facilita accesul companiilor moldovenești la infrastructura de stocare și la piețele energetice din Bulgaria. Memorandumul de înțelegere subliniază, de asemenea, măsuri de solidaritate care vor fi implementate în timpul unei crize, asigurându-se că aceste acțiuni nu vor compromite securitatea energetică a țării furnizoare. În plus, documentul evidențiază eforturile Moldovei de a se integra pe piața unică de energie a Uniunii Europene și contribuie la obiectivele UE și ale Comunității Energiei de asigurare a solidarității și stabilității în furnizarea de energie.
Un memorandum de înțelegere similar privind cooperarea energetică este de asemenea de așteptat să fie semnat cu Turcia. Un acord în acest sens a fost ajuns în cadrul unei întâlniri între ministrul Victor Parlicov și omologul său turc, Alparslan Bayraktar, la conferința COP29 de la Baku.