Mesaj comun Turcia și Iran, în privința Siriei, către SUA: „PLECAȚI din regiune!”

SUA au reacționat față de operațiunea terestră așteptată, în mod inevitabil, după operațiunea aeriană a Turciei, Pençe-Kılıç (Gheară-Sabie – n.red.). Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat: „Continuăm să ne opunem oricărei operațiuni militare desfășurate în Irak, fără coordonare, și care încalcă suveranitatea țării“, relatează cotidianul turc Sabah citat de Rador.

Faptul că SUA au protestat când au fost loviți teroriștii deja a devenit o situație obișnuită. Dar pierdem din vedere un lucru. În momentul în care Turcia a demarat operațiunea aeriană, și Iranul derula operațiuni similare împotriva propriului PKK, adică PEJAK, atacându-le centrele de comandă. Este pentru prima dată când Turcia și Iranul transmit simultan Americii mesajul „Pleacă din regiune”. Într-un comunicat al Kremlinului se arată că „Înțelegem și respectăm îngrijorările de securitate ale Turciei. Invităm părțile să se abțină de la măsuri care pot duce la degradarea situației”.

Pentru lovirea țintelor s-a folosit spațiul aerian al Rusiei din Siria. Adică printre cei care i-au transmis Americii „Pleacă din regiune” s-a aflat și Rusia. Pe lângă aceasta, principalul indicator al schimbării echilibrelor în zonă este normalizarea relațiilor Turciei cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel și, mai recent, cu Egipt. Toate aceste țări au început să se opună SUA, într-un anumit fel.

Strângerea de mână dintre Erdogan și Sisi a fost susținută și de Devlet Bahçeli (liderul MHP, partid aliat formațiunii de guvernare din Turcia, AKP – n.red). El a spus: „Turcia trebuie să reia dialogul și cu Assad”. Cei care nu văd cât de repede se schimbă echilibrele mondiale continuă să rumege acest subiect.

Se prefigurează un nou conflict pe axa Ankara – Moscova 

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, i-a spus joi, în cursul unei convorbiri telefonice, omologului său rus că administraţia de la Ankara va continua să răspundă la atacurile din nordul Siriei, după ce Rusia a cerut Turciei să se abțină de la o ofensivă pe scară largă în Siria, informează Rador. Akar i-a spus lui Serghei Şoigu că „prioritatea Turciei este prevenirea permanentă a ameninţării teroriste din nordul Siriei”, adăugând că trebuie respectate acordurile anterioare pe această temă, a transmis într-un comunicat Ministerul turc al Apărării.

Negociatorul rus Aleksandr Lavrentiev a declarat miercuri că Turcia ar trebui să se abțină de la o ofensivă terestră pe scară largă în Siria, deoarece astfel de acțiuni ar putea declanșa o escaladare a violențelor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *