Malul surpat din Cumpăna este „relativ stabilizat”. Mesajul prefectului Coșa pentru primărița Gâju: Sistem paralel de canalizare! – VIDEO

|
cosa 2 scaled

Astăzi, la Instituția Prefectului Constanța, au avut loc declarații de presă susținute de prefectul Silviu-Iulian Coșa și reprezentanți ai ISC Constanța, RAJA Constanța, respectiv ISU Dobrogea, legate de alunecarea de teren din Cumpăna. Evenimentul s-a desfășurat în urma unei ședințe CJSU, în care, pe ordinea de zi, a fost prevăzută informarea membrilor cu privire la situația actuală a alunecării de teren. În cadrul acestei ședințe a participat și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, alături de reprezentanții altor instituții.

cosa 1

La conferința de miercuri, prefectul Coșa a prezentat un… scurt istoric al situației de la Cumpăna:

Concret, lucrările de consolidare au fost sistate anul trecut și, ca o premieră, nu din lipsă de fonduri, ci din lipsă de… interes, din partea primarului Mariana Gâju. Potrivit prefectului Coșa, Gâju a refuzat întocmirea unor expertize, astfel că Administrația Canalelor Navigabile a preluat inițiativa, pe propria cheltuială. Așa s-a ajuns la concluzia că se impune crearea unei rețele paralele de colectare a apei uzate și de alimentare cu apă, iar de data aceasta respectiva cheltuială cade în sarcina autorității locale, adică a primăriei Cumpăna. De altfel, de aceea au fost și sistate lucrările, din cauza refuzului primarului Gâju de a demara aceste lucrări. Potrivit prefectului Coșa, în cea mai recentă ședință a CJSU, Mariana Gâju a înțeles contextul și a promis că va începe demersurile. Aproximativ 30 de milioane de lei au fost alocați de la Guvern în ultimii doi ani, pentru consolidarea malului surpat, care în prezent este, potrivit autorităților, „relativ stabilizat”.

RAJA nu se va ocupa de țevăraia de la Cumpăna, așa cum a precizat directorul tehnic al Regiei, Adrian Florea, și acesta – la rândul lui – sugerând faptul că impasul în care ne aflăm se datorează primăriei. Acesta a explicat partea tehnică a problemei:

Potrivit lui Cosmin Sava, inspectorul de zonă al Inspectoratului de Stat în Construcții, lucrarea în cauză este obligatorie, altfel riscul prăbușirii totale a malului în următorii ani este unul cât se poate de real:

Șapte imobile au fost evacuate până în prezent din zona vizată și trebuiau evacuate încă 17. Potrivit prefectului Coșa și acest aspect a fost refuzat de primarul Mariana Gâju. În ceea ce privește zona extinsă, vorbim de un total de 97 de imobile – între 700 și 900 de persoane – care riscă să rămână fără alimentare cu apă și servicii de canalizare dacă primarul comunei Cumpăna nu demarează lucrările.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *