Maia Sandu: „Rusia a încercat să răstoarne guvernul nostru. Ne simţim mai în siguranţă datorită rezistenţei ucrainene”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a atras atenția, într-un interviu pentru CNN, că țara se confruntă cu „tentative ruseşti de a submina procesele democratice”. Ea a dat exemple alegerile locale care vor avea loc în acest an și alegerile prezidențiale de anul viitor.

„Anul trecut, Rusia a încercat să influenţeze lucrurile în Moldova folosind arma energiei, apoi, la începutul anului acestuia, Rusia a încercat să răstoarne guvernul nostru, folosind proteste violente. Ei bine, a încercat să folosească protestatari violenţi, însă după ce instituţiile noastre au reuşit să gestioneze riscul, acum vedem că Rusia încearcă altceva; de exemplu să folosească bani murdari pentru a cumpăra alegători şi, desigur, vedem tot mai multe tentative ruseşti de a submina procesele noastre democratice, inclusiv anul acesta, când avem alegeri locale, anul viitor, când vom avea alegeri prezidenţiale. Deci ne simţim mai în siguranţă datorită rezistenţei ucrainene, însă încă trebuie să facem mult pentru a ne apăra”, a declarat Maia Sandu.

Ea a subliniat că Republica Moldova a făcut progrese în privința independenței energetice:

„În urmă cu un an, cumpăram 100% din necesarul nostru de gaze din Rusia, astăzi, cu excepţia regiunii transnistrene, nu mai consumăm niciun pic de gaz rusesc. Sigur că trebuie să facem şi mai mult, dar am reuşit să ne apărăm democraţia şi vom continua să luptăm pentru democraţia noastră”.

Maia Sandu a vorbit și despre expulzarea diplomaților ruși:

Cetăţenii moldoveni decid cine trebuie să conducă ţara. Avem alegeri libere şi noi vom decide cum este guvernată ţara, care este direcţia geopolitică pe care doreşte să o adopte ţara. Când Rusia intervine, când Rusia ne şantajează, când Rusia nu respectă neutralitatea prevăzută în Constituţia noastră, pentru că Rusia îşi menţine soldaţii pe teritoriul nostru împotriva voinţei poporului moldovean, vom răspunde în consecinţă, pentru că responsabilitatea mea, responsabilitatea parlamentului şi a guvernului este să reprezinte interesele cetăţenilor moldoveni”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *