LUPTE GRELE în Consiliul JAI: Germania și Luxemburg au făcut ZID pentru România și amenință Austria cu BLOCAREA Croației

Membrii Consiliului JAI au luat, joi, la Bruxelles, o scurtă pauză în reuniunea în care se discută despre extinderea spațiului Schengen prin aderarea României, Croației și Bulgariei. Din pozițiile exprimate până acum, admiterea Croației se va bucura de un vot favorabil. În continuare nu există unanimitate cu privire la România, singurul stat care și-a declarat opoziția până în prezent fiind Austria. S-au exprimat deja opinii împotriva Bulgariei. Olanda, de exemplu, a declarat că se opune aderării Bulgariei în Schengen invocând „corupția” bulgară. În timpul ședinței, Austria a propus amânarea extinderii spațiului Schengen.

Se dau lupte grele la Consiliul JAI după ce Austria și-a anuțat decizia de a bloca accesul României și Bulgariei în Schengen. Un jurnalist acreditat la JAI susține că Germania și Luxemburg amenință Austria cu blocarea accesului Croației în Schengen în cazul în care austriecii vor bloca România și Bulgaria:

Miniștrii Afacerilor Interne din UE nu reușesc să găsească unanimitatea pentru a conveni asupra accesului Schengen pentru . Acum se despart pentru negocieri separate. Am auzit că Germania și Luxemburg amenință că vor bloca accesul Croației dacă vetourile nu sunt ridicate împotriva Bulgariei și României.”

Miniștrii statelor membre Schengen fac joi, în ședința Consiliului JAI în desfășurare la ora transmiterii acestei știri, front comun pentru România, după ce Austria a propus amânarea extinderii spațiului Schengen. Belgia a spus că România reprezintă un „prieten”. „Cetățenii români trebuie respectați și că dacă Austria are probleme cu migrația din cauza unor proceduri învechite, nu trebuie pentru asta să sufere cetățenii români”, a spus reprezentantul belgian, conform surselor citate. De asemenea, Lituania, Luxemburg, Germania, Italia, Spania și Franța au exprimat opinii categorice pro-aderare a României la Schengen.

Austria propune în Consiliul JAI amânarea extinderii Schengen. REPLICA României

Austria a cerut joi, la Bruxelles, în ședința Consiliului JAI în desfășurare la ora transmiterii acestei știri, amânarea extinderii spațiului Schengen.

Austria recunoaște efortul depus de România, dar Schengen nu funcționează și nu ar trebui extins”, a afirmat reprezentantul austriac. Austria a propus amânarea votului, potrivit surselor citate.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a spus ulterior în ședință că România a investit masiv în securizarea frontierelor.

Am demonstrat că lucrăm în beneficiul UE și că suntem parte din soluția europeană”, a afirmat acesta în consiliul JAI. El a cerut ca cetățenii români să beneficieze de tratament egal față de ceilalți europeni, conform surselor din ședință.

Spania și Franța și-au declarat susținerea totală pentru primirea României în Schengen. Reuniunea continuă cu pozițiile celorlalte state membre.

Ministrul ceh de Interne anunță intrarea sigură a Croației în Schengen

După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie, a declarat ministrul ceh de interne, Vít Rakusan, joi, la Bruxelles, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Un subiect foarte important este extinderea Schengen. Sunt sigur că Croaţia va intra astăzi în Schengen şi cred că este un succes uriaş al preşedinţiei noastre, al tuturor dezbaterilor pe care le-am avut, dar sperăm, de asemenea, să avem o decizie asupra României şi Bulgariei astăzi”, a spus Rakusan, reprezentantul ţării care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Nu va fi uşor, dar vom face tot posibilul să avem azi decizia”, a mai spus el, referindu-se la un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Putem conta pe faptul că dezbaterea va fi cu adevărat lungă, dar am pregătit unii paşi şi unele dezbateri şi sperăm la succes”, a adăugat Vit Rakusan. „După zece ani în care nu s-a făcut nimic în acest dosar, în cadrul preşedinţiei cehe suntem la doar câţiva paşi de succes, de o decizie. A fost de la începutul preşedinţiei noastre cea mai mare prioritate”, a subliniat el.

Președintele Comisiei LIBE susține aderarea României la Schengen

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere, joi, cu preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne – LIBE a Parlamentului European, Juan Fernando Lopez Aguilar, care a exprimat atât susţinerea sa, cât şi forului pe care îl conduce pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, discuţiile au fost centrate pe raportul final pozitiv al Comisiei Europene privind aplicarea MCV în România şi continuarea reformelor în cadrul Mecanismului Rule of Law.

Preşedintele LIBE a subliniat aprecierea sa pentru eforturile şi rezultatele obţinute de România în cadrul MCV, exprimând fără echivoc concluziile sale privind îndeplinirea condiţionalităţilor, menţionează sursa citată. De asemenea, preşedintele Aguilar a salutat cooperarea României în cadrul Mecanismului Rule of Law şi a evidenţiat importanţa continuării consolidării independenţei, dar şi a responsabilizării sistemului judiciar în autoguvernarea Justiţiei, precum şi continuarea politicilor eficiente de combatere a corupţiei la toate nivelurile.

Sunt extrem de bucuros să constat că Preşedintele LIBE Committee, Juan Fernando Lopez Aguilar, a apreciat Raportul final pozitiv MCV obţinut de România şi concluziile Comisiei Europene din acest raport final. De asemenea, am mulţumit preşedintelui Aguilar pentru exprimarea suportului LIBE Committee pentru aderarea României la Schengen. Fiecare astfel de poziţie de susţinere contează pentru ţara noastră. Ministerul Justiţiei va continua eforturile pe aceeaşi linie, ca şi în prezent, pentru consolidarea independenţei Justiţiei, a eficienţei sale, combaterea corupţiei, dar şi pentru reprezentarea corectă a poziţiilor şi intereselor noastre în cadrul cooperării europene, la nivelul Consiliului JAI (Justiţie), bilateral cu alţi miniştri şi în cooperarea cu Comisia Europeană”, a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întâlnirii.

Aflat în deplasare la Bruxelles, el va participa vineri la Consiliul JAI – sesiunea Justiţie. De asemenea, Predoiu are programate întâlniri bilaterale cu oficiali europeni şi alţi miniştri de Justiţie, iar pe 13 decembrie va participa la Consiliul de Afaceri Generale, pentru prezentarea aspectelor din domeniul Justiţiei din cadrul Raportului privind Mecanismul Rule of Law.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *