Lovitură pentru Occident: Azerbaidjan vrea să adere la BRICS

brics1

Azerbaidjanul ar dori să adere la BRICS. Acest lucru a fost declarat de ambasadorul republicii la Moscova, Polad Bulbuloglu, într-un interviu acordat TASS înainte de vizita președintelui rus Vladimir Putin la Baku.

Există o coadă mare a celor care doresc să adere la BRICS. Azerbaidjanul și-a exprimat într-adevăr o astfel de dorință. Am discutat despre acest lucru cu colegii noștri ruși, dar este, de asemenea, un proces și o chestiune în lucru”, a spus el atunci când a fost întrebat dacă Baku a solicitat oficial să adere la asociație.

BRICS a fost fondată în 2006 de Brazilia, Rusia, India și China, cărora li s-a alăturat Africa de Sud în 2011. La 1 ianuarie 2024, Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia au devenit membri cu drepturi depline ai grupului. În acest an, Rusia prezidează asociația. Evenimentul principal va fi summitul BRICS din 22-24 octombrie de la Kazan.

În luna iulie, Baku și Beijing au adoptat o declarație comună privind stabilirea unui parteneriat strategic între Republica Azerbaidjan și Republica Populară Chineză la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Astana. Potrivit documentului, Baku și Beijing „au convenit să extindă cooperarea în domeniile politic, economic și cultural, să consolideze interacțiunea în afacerile internaționale, să protejeze împreună interesele comune ale celor două țări, precum și să promoveze împreună cauza păcii, stabilității și dezvoltării regionale și globale”.

Documentul precizează că Beijingul salută ambiția Azerbaidjanului de a consolida cooperarea în cadrul OCS și sprijină statutul juridic al Azerbaidjanului în cadrul OCS. „Azerbaidjanul își exprimă dorința de a adera la BRICS, iar China salută participarea Azerbaidjanului la cooperarea BRICS”, se arată în declarație.

Relațiile Azerbaidjanului cu Statele Unite și Uniunea Europeană sunt marcate de un amestec complex de interese strategice, economice și diplomatice, care reflectă poziția geografică unică și resursele naturale ale țării.

În ceea ce privește relațiile cu Statele Unite, Azerbaidjanul joacă un rol important datorită resurselor sale energetice, în special petrolul și gazele naturale. SUA au fost implicate activ în dezvoltarea sectorului energetic azer, sprijinind proiecte majore de infrastructură, cum ar fi coridorul sudic al gazelor, care are scopul de a transporta resursele energetice azere către piețele europene, reducând astfel dependența Europei de gazul rusesc. Pe plan de securitate, Azerbaidjanul a fost un partener important al SUA, contribuind la misiunile NATO și sprijinind eforturile internaționale de combatere a terorismului. Cu toate acestea, relațiile bilaterale nu sunt lipsite de tensiuni, în special din cauza preocupărilor exprimate de SUA cu privire la respectarea drepturilor omului și democrația în Azerbaidjan, aspecte care au condus la critici repetate din partea Washingtonului.

În relația cu Uniunea Europeană, Azerbaidjanul a cultivat legături strânse, mai ales în domeniul energetic. UE vede Azerbaidjanul ca un partener cheie în diversificarea surselor de energie, colaborând în cadrul Parteneriatului Estic și în alte inițiative regionale. Acordurile energetice și infrastructurale dintre Baku și Bruxelles sunt esențiale pentru ambițiile europene de a-și asigura o aprovizionare stabilă și sigură cu energie. Pe lângă aspectele economice, UE a încercat să promoveze și reforme în domeniul guvernanței și drepturilor omului în Azerbaidjan, însă aceste eforturi au întâmpinat rezistență din partea autorităților azere, care prioritizează stabilitatea internă și suveranitatea națională.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *