Liberalii constănțeni Huțucă, Banias și Crușoveanu, la „braț” pentru… reformarea pensiilor. „Dacă o ținem așa, sistemul public va deveni NEFUNCȚIONAL!” – DOCUMENT

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal este inițiat de președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, președinte al comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, căruia i s-au alăturat colegii de la malul mării: deputații Mircea Banias și Marian Crușoveanu (plus alți 48 de parlamentari de la USR și UDMR):

Potrivit proiectului, în viitor, vor fi necesare măsuri radicale în ceea ce privește sistemul de pensii din România, întrucât o proporție importantă a populației va… ieși la pensie, iar „ecartul dintre pensionari și cei aflați în câmpul muncii devine invers proportional, iar astfel aceștia vor trebui să se bazeze pe economiile proprii, pe veniturile altor membri ai familiei și/sau pe politicile guvernamentale”. Potrivit inițiatorilor, în prezent, există 9 pensionari la 10 persoane active, iar în unele regiuni este… mai grav: 16 pensionari la 10 salariați (jud. Teleorman), 15 la 10 (jud. Vaslui) și 14 la 10 (jud. Giurgiu). „Dacă în următorii ani nu vom reuși să creștem raportul astfel încât să avem 3-4 lucrători la un pensionar, sistemul public de pensii va deveni unul complet nefuncțional” – subliniază inițiatorii, care mai arată faptul că „recalcularea pensiilor, deși reglează anumite discrepanțe, vine cu o presiune și mai mare asupra bugetului statului, deoarece în urma recalculării există doar posibilitatea creșterii acestora”.

Având în vedere acestea, inițiatorii propun încurajarea participării la pilonul III de pensii – contribuția efectivă a unui salariat la un fond de pensii facultative (toate detaliile, disponibile AICI!) și reglementarea venitului impozabil când se fac plăți din fondurile de pensii administrate privat.

La momentul finalizării contractului, beneficiarul trebuie să plătească, din nou, impozit de 10% pentru suma pe care o are de încasat. Putem astfel spune, că acesta este dublu impozitat. El a plătit odată impozit pentru toate sumele pe care le transferă lunar, dar plătește impozit și la momentul final la suma de care beneficiază din partea entității private. În acest fel, pentru mulți dintre beneficiari, la finalul contractului, suma pe care o primesc nu este mulțumitoare, nu este destulă, față de cum ar fi dacă nu s-ar aplica acest impozit de 10%. De multe ori, beneficiarii aleg să renunțe la contract pe parcursul derulării lui pentru că își dau seama că nu produce randamentul pe care l-ar fi vrut. Pe scurt, mulți spun că Piloanele III și/ sau IV nu sunt rentabile. Ce ne propunem prin proiectul de lege: Eliminarea impozitului de 10% la momentul încheierii contractului și retragerii sumei de care contribuabilul beneficiază. Astfel, încurajăm direcționarea către Piloanele III și IV ca piloane de depunere facultativă, piloane extrem de necesare a acest moment în România. Sumele finale de care oamenii vor beneficia vor fi mai mari și nu se vor mai considera păcăliți de statul român pentru că acesta colectează de două ori impozit pe aceeași sumă muncită de ei”, a precizat deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 a fost adoptat de Senat pe 20 iunie a.c. și a intrat în startul acestei sesiuni parlamentare în circuitul Camerei Deputaților pentru votul final.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.