Iohannis vrea să… salveze planeta: Raportul schimbărilor climatice, lansat în dezbatere publică. „România trebuie să se RUPĂ rapid de importurile rusești”

Președintele României, Klaus Iohannis, anunță că statele membre UE trebuie să accelereze trecerea la economia verde. Iohannis spune că deși tranziția poate veni și cu dificultăți, ea trebuie accelerată.

„Există pericolul unei tarnziții dezordonate către o economie fără emisii de gaze cu efect de seră. O astfel de țintă ambițioasă presupune transformări radicale, care să fie fezabile din punct de vedere economic. Pentru a evita riscul ca o astfel de tranziție să fie dezordonate sunt necesare acțiuni de planificare coordonată și acțiune a actorilor din mediul public și privat. Tranziția pentru neutralitate climatică aduce și noi beneficii precum noi locuri de muncă, creșterea securității energetice și combaterea sărăciei climatice. Decarbonizarea economiei în contextul războiului care să asigure securitatea economică a României și a UE devin și mai urgente”, anunță Klaus Iohannis.

Raportul schimbărilor climatice este lansat joi în dezbatere publică la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că este nevoie de măsuri în România pentru a diminua efectele schimbările climatice. „Răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid și ferm”, a subliniat președintele.

„O prioritate a mandatului meu este acordarea întregului sprijin pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei. Recent, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice și Organizația Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoarte științifice care indică faptul că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore și afectează calitatea și durata vieții oamenilor. Prin urmare, și răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid și ferm, ținând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluție miraculoasă. Țara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere și partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea pe care o generăm. Ca răspuns al nostru la schimbările climatice, avem nevoie așadar de o abordare integrată. Întreaga lume  ̶  și România, evident  ̶  caută soluții pentru a limita schimbările climatice și în acest sens apelează la oameni de știință și la experți”, a spus Klaus Iohannis.

Raportul „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România” este lansat, joi, în dezbatere publică, într-un eveniment găzduit la Palatul Cotroceni.

Administraţia Prezidenţială precizează că lansarea în dezbatere publică a raportului pentru o perioadă de o lună de zile presupune centralizarea punctelor de vedere transmise în scris la adresa de e-mail clima@presidency.ro, precum şi o serie de întâlniri cu entităţi interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai mediului de business şi ai ONG-urilor.

Opiniile şi contribuţiile constructive ale celor care îşi doresc să se angajeze în dezbatere vor genera îmbunătăţirea măsurilor propuse în Raportul ‘Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, adaugă sursa amintită.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *