Intrăm în stare de alertă: MAI și centrele județene de coordonare, în pregătiri pentru cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute

Autoritățile române au activat măsuri de prevenire a inundațiilor și altor fenomene meteorologice severe, având în vedere avertizările emise de Administrația Națională de Meteorologie. Duminică dimineață au fost luate mai multe măsuri, în contextul codurilor de vreme rea din țara noastră, informează IGSU.

În primul rând, s-a activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, dar și Centrele Județene de Coodonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de nevoie. A fost crescută capacitatea operațională la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu. Autoritățile au promis, de asemenea, verificarea permanentă a zonelor cu risc din albiile râurilor. Mai mult, a fost asigurat serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale și au fost pus în funcțiune echipaje de intervenție în zonele de risc, precum și prealertarea echipajelor aeriene.

Astfel, autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren. Îndrumăm cetățenii ca în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate”, informează, de asemenea, IGSU.

Nu în ultimul rând, șoferii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când pleacă la drum.

Arafat: „Sunt activate toate centrele de conducere a intervenției din județele vizate

România se află sub alertă de vreme extremă, fiind sub cod galben și portocaliu de furtuni violente de mai bine de două ore. Sunt prognozate acumulări de apă care pot depăși 100 de litri pe metru pătrat, amplificând riscul de inundații, mai ales că ciclonul ce afectează țara se suprapune cu viitura de pe Dunăre. Sudul României este în mod special expus, iar în anumite zone, digurile slăbite au fost consolidate în grabă, cu saci de nisip fiind amplasați pentru a preveni inundațiile.

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat la Digi24 că numărul pompierilor pregătiți să intervină în caz de inundații a fost dublat, iar județul Galați, deja afectat de viituri recente, este din nou în pericol major. Autoritățile din Galați nu exclud posibilitatea unei evacuări preventive, având în vedere gravitatea situației. Arafat a subliniat că impactul în Galați ar putea fi semnificativ, iar autoritățile sunt în alertă maximă.

Au fost luate măsuri suplimentare în toate localitățile care vor fi sub Cod portocaliu în cursul zilei fie în cursul nopții și bineînțeles sunt pe Cod portocaliu de 24 de ore. Măsurile includ creștererea capacității Inspectoratelor de Urgență prin dublarea numărului pompierilor de serviciu, adică se aduce încă o tură din cele trei ture la lucru pe toata durata codului. În al doilea la rând avem la Galați cei 1.000 de pompieri implicați în zonele preventive în zonă, mai ales că la Galați ne așteptăm să fie un impact în serios având în vedere că au mai fost situații acum mai multe zile și că există posibilitatea că ploile să aibă un impact asupra zonelor care au mai fost inundate și a zonelor adiacente”, a transmis Raed Arafat.

În pregătirea pentru posibilele inundații, autoritățile de la București au organizat mai multe videoconferințe pentru a coordona măsurile necesare, a subliniat șeful DSU, Raed Arafat. În cadrul acestor întâlniri, s-a pus un accent deosebit pe protejarea persoanelor vulnerabile și pe asigurarea unei comunicări eficiente cu populația, pentru a garanta că toți cetățenii sunt bine informați și pregătiți în fața pericolului iminent. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să ia măsuri pentru a minimiza riscurile provocate de viituri și furtuni.

„Avem manevra de forțe care sunt din alte județe către județele care sunt sub Cod portocaliu prin trimiterea de tehnica de intervenție cum ar fi bărci și echipamente și acest lucru poate fi suplimentat la solicitare. Avem două elicoptere pregătite cu echipe de salvare prin troliere, dacă vremea va permite în unele zone să se intervină ele pot să fie solicitate imediat, dacă nu sunt piedici din punct de vedere a vizibilității. Sunt activate toate centrele de conducere a intervenției din județele care sunt sub Cod portocaliu, iar la nivelul ministerului avem activat centrul național de conducere și cu prezență din partea DSU, IGSU, altor structuri ale ministerului Afacerilor Interne și din partea colegilor de la ministerul Mediului. Ieri au fost ținute două videoconferințe conduse de domnul ministru Predoiu în care s-a solicitat fiecărui județ să raporteze ce măsuri preventive au pregătit în cadrul comitetelor pentru situații de urgență. Domnul ministru a insistat pe două aspecte: lucrul cu autoritățile locale și mai ales mare atenție la persoanele vulnerabile, cu dizabilități și comunicarea cu populația.”

„Recomandăm și solicităm populației să fie foarte atentă la ce recomandări vin din partea autorităților. Iar la București, Ilfov, atenție, se așteaptă totuși la o cantitate mare de apă, mai ales începând de după-amiază și seară, așa că să fie pregătită populația și să evite să fie pe drumuri. Dacă e vânt mare să fie aproape de copaci. Acum, la ora 11.00 se va ține o ședință a comitetului județean pentru situații de urgență, am discutat și domnul prim-ministru și cu domnul ministru, cu președintele consiliului, cu pompierii. În cadrul ședinței vor lua decizia pe măsurile preventive, nu se exclude și măsurile de evacuare preventivă din anumite zone. Acest lucru se va decide în comitet. Apoi vedem ce măsuri au luat și dacă au nevoie de sprijin. Chiar dacă în acest moment pot să spun că la Galați există o forță semnificativă din partea ISU și Ministerului Apărării care ar putea face față unor astfel de acțiuni. Măsurile preventive trebuie luate înainte de o eventuală viitură. După ce o viitură lovește, e foarte greu să intervină populația. Rugăm populația să coopereze cu ei, dacă se recomandă ceva să nu se piardă timp cu negocieri, eu accept, eu nu accept. Pentru că cei care nu acceptă la un moment e posibil să solicite ajutor, să-i pună în pericol pe cei care-i ajută și s-ar putea să-i nenorocească pe alții care au nevoie de ajutor”, a mai declarat Raed Arafat.

Traseul în timp real al ciclonului care traversează România

ISU a informat populația despre megafurtuna care urmează să ajungă în România în această dimineață folosind inclusiv panourile electronice stradale, iar poliția a oferit recomandări pentru șoferi. Autoritățile au emis Cod roșu de precipitații în județele Galați și Vaslui. Râurile Bârlad, Siret și Prut sunt în atenția autorităților până marți dimineață.

Potrivit Apelor Române, va fi cod roșu de inundații, începând de luni, ora 00:00, până marți, la ora 10:00, pe râurile Bârlad – afluenţii mici aferenţi, în județele Galați și Vaslui, Prut – afluenţii de la confluența cu râul Elan, în Galați și Vaslui, dar și pe Siret – afluenţii de lângă localitatea Lungoci, în judeţul Galaţi. De asemenea, a fost emis Cod portocaliu în intervalul 29.09.2024 ora 12:00 – 30.10.2024 ora 23:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte confluenţă cu râul Cerna (judeţele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Râul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Covasna și Braşov), Olt – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Podu Olt – amonte S.H. Sebeş Olt (judeţele: Braşov şi Sibiu), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H Sebeş Olt – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Vedea – bazin amonte S.H. Văleni și afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Văleni (judeţele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târgovişte – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Ialomiţa), Buzău – bazin amonte Ac. Siriu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu – amonte S.H. Măgura (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova).

Codul portocaliu este valabil în intervalul 29.09.2024 ora 20:00 – 01.10.2024 ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Bârlad (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui și Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea și Constanţa). Mai mult, a fost emis Cod galben pentru mai multe bazine hidrografice.

Județul Galați va fi sub avertizare Cod Roșu, duminică noaptea, pentru ploi torențiale, posibil 80-100 l/mp, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod Roșu este valabilă luni, între orele 00.00 și 09.00.

„În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp”, anunță meteorologii.

Totodată, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu, valabilă până luni, la ora 10.00. Potrivit acesteia, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și local peste 80…100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

image 20

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani

România va fi lovită de cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani, spun autoritățile. În Teleorman au început deja evacuările, iar în Giurgiu localnicii stau cu bagajele la uşă de teama unei viituri. La vărsarea Oltului în Dunăre, în localitatea Islaz, autorităţile au început deja să evacueze oamenii care erau cei mai expuși. Localnicii au primit ordin să-și ia animalele și să se mute în pădure. Mulţi ciobani au stâne fix lângă dig.

„Ciobanii nu inţeleg să-şi relocheze animalele, să-şi mute stânele în partea de peste dig”, a declarat Vera Mitran, prefect de Teleorman, pentru Observator News. Primarul e îngrijorat: „Se întâmplă mâine, se inundă drumul, vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”.

„S-a contruit un dig provizoriu de apărare, din saci şi panouri, pe o lungime de 500 de metri”, a afirmat Geară Ion, primar Islaz.

Localnicii au fost informați și sunt și ei îngrijorați: „Frică ne este. Nu ne frică de Dunăre, cât este de … că a zis 100 l/ mp, e un pic cam multă apă. Un pic de frică ne e. Am pus la beci să nu intre apa, am pus la porţi. Cu păsările, cu alea”.

Oamenii stau cu bagajele făcute și în alte localități de pe Dunăre: „Ce o vrea Dumnezeu! Mai am o casă pe deal la Băneasa, mi-am luat copiii şi am plecat. Aştept să văd ce vine!”.

Amintim că ANM a emis mai multe coduri galbene și portocalii, dat fiind că puternicul ciclon Ashley se suprapune cu viiturile ce vor veni de pe Dunăre. Hidrologii au emis și ei coduri similare pe mai multe râuri. Într-o singură oră va ploua cât pentru o lună întreagă, spun aceștia. E alertă de viitură pe 20 de râuri din toată ţara. Autoritățile se așteaptă la inundații inclusiv în zone din Galați și Vaslui afectate deja de viituri.

Furtuna Ashley şi viitura de pe Dunăre lovesc România simultan

La Galaţi, anunţul că Dunărea va atinge un debit aproape triplu decât în mod normal în această perioadă a alertat autorităţile. Situaţia s-ar putea înrăutăţi dramatic – ciclonul Ashley va lovi ţara noastră când debitul fluviului se va tripla. Furtuna va aduce ploi torenţiale de până la 100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore.

Autorităţile locale au fost întrunite într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili măsurile preventive în ceea ce priveşte apărarea la inundaţii. Astfel că o parte dintre aceste măsuri au fost şi puse în practică.

Primăria, prin societatea de Apă-Canal, a pregătit câteva mii de saci care sunt umpluţi cu nisip. Sacii vor fi puşi în punctele critice dacă va fi nevoie. Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos monitorizează Dunărea, debitele şi cotele ei, pe tot parcursul, din România, şi se fac raportări zilnice în cazul în care va fi nevoie de măsuri suplimentare, anunță Observator. Au fost înştiinţaţi şi toţi operatorii economici care au baruri sau restaurante pe faleză, să-şi pregătească măsurile proprii de prevenire şi, în acelaşi timp, să asigure personal în permanenţă care să fie capabil şi să poată da alarma în cazul în care este nevoie. Astăzi, Dunărea avea la Galaţi o cotă de 215 cm, în creştere cu 18 cm faţă de ziua de ieri, iar în urmîtoarele zile este aşteptată o creştere până la 300 de cm.

Viitura de pe Dunăre vine mai târziu decât au estimat hidrologii, dar se anunţă mai puternică. În acelaşi timp, va lovi şi ciclonul Ashley, care aduce ploi torenţiale, de cod roşu. Meterologii avertizează autorităţile – măsurile de protecţie civilă trebuie refăcute, pentru că nu fac faţă acestor fenomene extreme.

Hidrologii spun că pericolul cel mai mare se anunţă pe râurile Jiu, Olt, Argeş şi afluenţii lor şi se pregătesc să dea avertizări de inundaţii cod roşu. Până atunci, cursul Dunării este întârit şi monitorizat permanent.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *